Вшанували Героїв Крут, похованих у Старосіллі

Вшанували Героїв Крут, похованих у Старосіллі

Пам\’ять українських юнаків, загиблих 1918 року під Крутами у нерівному бою з більшовиками, вшанували 29 січня у Старосіллі. Тут, на сільському кладовищі, покояться три учасники тих трагічних подій. Знаємо тільки, що хлопці були тяжко поранені, їх везли на лікування, проте померли у дорозі і знайшли останній спочинок у Старосіллі. Спливали роки, але завжди знаходилися добрі люди, які доглядали за безіменними могилами, донесли світлу пам\’ять до наших днів. Позаминулого року громадське об’єднання «Воля ХХІ», за сприяння черкаських меценатів-патріотів, відновили та впорядкували могили героїв, встановили дерев’яні хрести. На кожному табличка: «Невідомий юнак, учасник боїв під Крутами».

Цього року вшанувати пам\’ять про учасників бою під Крутами зібралися місцеві жителі, гості з Черкас – активісти ГО «Воля ХХІ», представники «Дзвону Черкащини», Об\’єднання теротиріальних громад, члени Всеукраїнського об\’єднання ветеранів. Захід розпочали представники трьох конфесій української церкви – УПЦ Київського патріархату на чолі з Митрополитом Черкаським і Чигиринським владикою Іоаном, УАПЦ (о. Назарій Кучерявий) та УГКЦ – о. Петро Кічула. Спочатку відслужили панахиду (літію) за загиблими в борні за Україну.
Від громадської організації «Воля ХХІ» виступив історик Назар Обідзінський. Він подарував місцевій школі фільм про події січня-лютого 1918 року і побажав в найближчий час провести в школі урок, присвячений Героям Крут. Слово мав сільський голова Старосілля Василь Микитенко, який відзначив важливість того, що у селі зберігається історична пам\’ять.

Близько ста років жителі Старосілля таємно доглядали поховання і переповідали історію молодих хлопців, незважаючи на ризик бути почутими каральними органами. За могилою довгі роки доглядали Палажка Сукачівська, Антоніна Марченко, Людмила Стариченко. В поминальні дні запалювали свічки, роздавали милостиню. Казали: «Потрібно це зробити, адже їхні матері не зможуть, бо не знають про долю своїх синів». Цю справу їм заповідали старші люди, вони потім доручили молодшим. Ось так вже третє покоління старосільців бережуть пам\’ять героїв Крут.

Володимир ЧОС

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x