Протягом 2014 року під опіку взято 255 дітей в області

Протягом 2014 року під опіку взято 255 дітей в області

Пріоритетним у роботі служб у справах дітей залишається питання влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім`ї громадян. Так, кількість таких дітей в минулому році зменшилась на 55 і становить 2 343. Із них: 2 126 (90,7 %) проживають у родинах. За 2014 рік показник охоплення дітей сімейними формами виховання зріс на 2,3 %. «Нова Доба» про це дізналася в ОДА.

Про це йшлося під час колегії за підсумками роботи за 2014 рік служби у справах дітей облдержадміністрації. У розширеному засіданні під головуванням начальника служби Оксани Покатілової взяли участь: заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль, керівники відповідних служб районів та міст, директори обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

– Протягом 2014 року служби у справах дітей усіх рівнів спрямовували свою роботу на захист прав та законних інтересів неповнолітніх, – наголосила у своєму виступі Оксана Покатілова.
Вона зауважила, що найкращим влаштуванням долі посиротілої дитини є усиновлення. Так, нині в області у 697 сім’ях виховується 780 таких дітей. У минулому році усиновлено 52 дитини, з них 37 – громадянами України (71 %), що свідчить про пріоритет національного усиновлення над іноземним.

Продовжуючи, Оксана Іванівна наголосила, що разом із тим, в області прослідковується тенденція до зменшення кількості усиновлених дітей.
– Тому нашим завданням у 2015 році є подолання цього явища, проаналізувавши кожну дитину, яка має право на усиновлення і може перейти в родину на правах рідної, – сказала вона.
Протягом 2014 року під опіку, піклування влаштовано 255 дітей. В області налічується 130 прийомних сімей, у яких виховується 237 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 32 дитячі будинки сімейного типу, у яких 231 дитина. Протягом 2014 року в зазначені форми сімейного виховання влаштовано 48 дітей, створено 12 нових прийомних сімей та 3 дитячі будинки сімейного типу.

Найбільша кількість прийомних сімей нині діють у Христинівському районі (12), Уманському районі та м. Черкасах (по 10). Найбільше дитячих будинків сімейного типу – у м. Черкасах (5), Золотоніському районі (4) Жашківському та Катеринопільському районах (по 3). Завдяки такій системній роботі вдалося зменшити кількість посиротілих дітей, які виховуються в інтернатних закладах, на 3,0 % (з 11 % до 8 %).
Актуальним на сьогодні є питання захисту прав та законних інтересів неповнолітніх, які вимушені переселятися із зони проведення антитерористичної операції. Протягом 2014 року до області переїхали 2 дитячі будинки сімейного типу, 1 прийомна родина з Луганщини та 19 сімей опікунів, піклувальників, які виховують 38 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Враховуючи бажання жительки Жашківського району, 3 дитини з Донецької області влаштовані під її опіку.

Окрім того, в ході засідання обговорили питання забезпечення статусних дітей житлом. У результаті – дахом над головою забезпечено 44 особи.
Окреслила Оксана Покатілова й проблеми з кадровим забезпеченням служб у справах дітей, що негативно позначається на роботі. Так, протягом 2014 року скорочено 7 посад, з роботи звільнилися 3 начальники служб та 13 спеціалістів (у 2013 році – 23).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x