На освіту Уманщини не вистачає майже 6 мільйонів

На освіту Уманщини не вистачає майже 6 мільйонів

В Умані відбулося засідання колегії відділу освіти, яке пройшло за участю керівників загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів району. Про це «Нова Доба» дізналася в Уманській РДА.

– Сьогодні дефіцит тільки по освіті становить 5 мільйонів 942 тисячі гривень. Тож наразі стоїть питання: де взяти ці гроші. Ми працюємо з податковою інспекцією, фінансовим управлінням, сільськими головами, намагаючись вирішити це питання, – зазначив голова райдержадміністрації Ярослав Скус.

В Уманському районі функціонує 41 загальноосвітня школа, де навчається 3477 осіб. Найбільша наповнюваність класів у Родниківській ЗОШ, Бабанській, Дмитрушківській, Старобабанській, Ладижинській, Паланській ЗОШ та Доброводівському НВК. Є школи, де менше 5 учнів у класі: Фурманський НВК, Антонівський, Максимівський, Рогівський, Гродзевський, Томашівський та Піківецький НВК. У таких закладах значно зростає вартість утримання одного учня. Так, згідно з розрахунками, середній показник затрат на одного учня в області становить 8 тис грн, в Уманському районі – 16 тис грн, а в деяких школах він дійшов до 32 тис грн.

Тому Ярослав Володимирович наголосив, що потрібно проводити оптимізацію, але не закриття шкіл. Однак спочатку потрібно вирішити питання підвезення учнів, закупити нові 3–4 автобуси та провести капітальний ремонт уже наявних.
Проблемним питанням було й організація харчування учнів 1 – 4 класів, адже з районного бюджету не передбачено видатки на харчування цих дітей. Та Ярослав Скус наголосив на тому, що 2015 року всі молодші школярі будуть 100% забезпеченні харчуванням.
Також під час засідання колегії було піднято питання щодо надання надбавки працівникам освіти за престижність професії.
«Треба чітко зрозуміти, що бюджет району не в кращому становищі, але ми зробимо все можливе, щоб 20% надбавки за престижність професії освітянам району надавалася. Вірю, що разом ми зможемо реалізувати непрості завдання, що ставить перед нами 2015 рік, а також забезпечити хороше функціонування закладів освіти Уманського району», – запевнив голова райдержадміністрації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x