Заручники рибальського азарту

Заручники рибальського азарту

Протягом цього зимового сезону риболовлі рятувальники звільнили з крижаного полону понад 60 осіб
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Ця зима в силу погодних особливостей виявилася особливо «врожайною» на прикрі випадки з рибалками. Непевний тонкий лід, часто вкритий водою, аномально високі температури повітря, підступні підводні течії, які стали активніші завдяки незвичному зимовому теплу – усе провокує збільшення небезпеки на зимовій риболовлі. Проте любителів порибалити це не зупиняє.
Минулої суботи чигиринські рятувальники зняли з крижини 25 рибалок. Крижину відірвало й віднесло від берега на 700 метрів. Ситуацію ускладнював сильний вітер та хвилі, що швидко руйнували крижину. Але врятували всіх.

Менше пощастило рибалкам поблизу Дахнівки. У цей же день їхній човен перекинувся, і всі троє опинилися у воді. Рятувальникам вдалося їх витягти, проте один усе-таки помер – від переохолодження внаслідок довгого перебування у крижаній воді.

Двоє рибалок віднесло від берега аж на 2 кілометри, коли вони рибалили в районі Сокирної в середині січня. Обох з крижини зняли рятувальники.

У грудні також був випадок масового порятунку любителів зимової риболовлі. Вдень 13 грудня велика крижина відірвалася від берега. На ній було 25 осіб. Згодом крижина розкололася ще на кілька шматків. Течія встигла віднести їх від місця відриву на велику відстань, а також далеко одна від одної. Дві з них опинилися у сусідньому Чигиринському районі. Найбільш чисельна група рибалок – 15 осіб була неподалік Топилівки, 9 рибалок дрейфували на крижині поряд з Боровицею, один рибалка перебував на найменшій крижині біля села Сагунівка Черкаського району. Усіх врятували.
Ще раніше під кригу провалилися пара закоханих, що надумала розважатися, катаючись по кризі на мотоциклі. Дівчину вдалося врятувати, хлопець потонув.

Таких випадків, на жаль, не бракує. Скільки б працівники служби з надзвичайних ситуацій не попереджали про небезпеку, охочих вийти на лід за будь-якої погоди вистачає і на Дніпрі, і на ставках.

– Дуже важко достукатися до свідомості людей. У кожного з них свої уявлення про небезпеку і свій досвід. Переконати людину, яка 25 років ловила рибу на кризі, що нині їй туди йти не варто, дуже важко. Чому це вона має слухати нас, а не вірити власним знанням, здобутим на практиці? – говорить Костянтин Проценко, помічник начальника управління ДСНС України в Черкаській області. – Багато хто дійсно добре підкований, має з собою про всяк випадок мотузку, спорядження, навіть карту підводних течій. Вони сподіваються на те, що в момент небезпеки зможуть відраегувати правильно й вчасно. На жаль, буває й навпаки.

Карати людей за легковажність (приміром, штрафами) пан Проценко вважає неправильним. Зрештою, ДСНС – державна служба, існує на податки, сплачені громадянами, і тому кожен громадянин має право на порятунок за державний кошт.

Проте він визнає, що рятувати людей на кризі стало дорожче, хоч і легше. У більшості випадків на допомогу приходить придбаний ще років 5-6 тому катер на повітряній подушці «Пегас». Дістатися бідолах на кризі завдяки йому можна набагато швидше, ніж раніше. Проте це вартує дорожче, і не лише через потребу в високоякісному бензині. А от відповідальність за ризик Костянтин Проценко цілком покладає на самих рибалок та їхніх родичів: кому ще, як не матері й не дружині, до снаги втримати завзятого риболова від необдуманого вчинку?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x