Учені розповіли про причину сіпання під час засинання

Учені розповіли про причину сіпання під час засинання

Феномен раптового неконтрольованого здригування під час засипання виявився набагато поширенішим, ніж вважалося раніше.
Нове дослідження фахівців з Наукового центру у Сент-Луїсі проливає світло на природу дивного явища, пише УКРінформ.

Ця особливість у медицині відома як гіпнагогічне сіпання під час засипання – людині під час занурення в сон здається, що вона майже забулася, як раптом відбувається скорочення м\’язів і відчуваються характерні тілесні судоми. Як правило, це трапляється при переході від фази неспання до сну. Даний процес буквально короткочасний.

За словами Джеймса К. Волша, виконавчого директора і старшого наукового співробітника медичного центру у Сент-Луїсі, гіпнагогічне сіпання під час засипання, – незважаючи на свою вражаючу назву, – абсолютно нормальний прояв роботи нервової системи.

Навіть з урахуванням того, що незначна частина людей переносить таке здригання уві сні дуже важко. Для них судоми під час засипання виявляються порівняльними з вибухом, оскільки викликають панічне відчуття, нібито голова розколюється на шматки.

Проте медики стверджують, що навіть ці відчуття не є ознакою якихось фізичних або психічних проблем.

Більшість експертів-сомнологів погоджується на думці про те, що гіпнагогічне здригання уві сні викликається тотальним розслабленням організму, який вступає у фазу відпочинку. Щоб нічне тремтіння не викликало неприємних відчуттів, необхідно допомагати своєму тілу якомога плавніше переходити до сну.

Перш за все потрібно забезпечити максимально розслабляючу обстановку: старатися вечеряти за 3-4 години до сну, уникати падіння і вживання кофеїну. Крім того, дуже важливо дотримуватися регулярного графіка сну – тобто засинати і прокидатися приблизно в один і той самий час.

Згідно зі статистикою, під час засипання здригаються майже 70% людей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x