На Тальнівщині харчують молодших школяриків за рахунок місцевого бюджету

На Тальнівщині харчують молодших школяриків за рахунок місцевого бюджету

Із 1 січня 2015 року фінансування харчування дітей-чорнобильців у навчальних закладах передано з державного на регіональний рівень. Через це виникла загроза зникнення гарячих обідів для пільгових категорій учнів. Те, що віднині їх харчування лягає виключно на місцеві бюджети – викликає додаткові фінансові зобов’язання в районі.

Про це «Нова Доба» дізналася в Тальнівській РДА.

Як пояснили в Департаменті соцзахисту населення облдержадміністрації, фінансування харчування дітей-чорнобильців здійснюється в повній мірі, однак новим законодавством обмежено коло осіб, які мають такий статус. Так, згідно із пунктом 2 розділу І Закону України від 28.12.2014 № 76 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України» із Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» виключено п’ятий абзац частини другої. Ця норма не передбачає включення населених пунктів до зони посиленого радіоекологічного контролю (четвертої зони).

Таким чином, норми п. 11 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» застосовуються в області до дітей, які навчаються у населених пунктах, віднесених до зони гарантованого добровільного відселення (третьої зони). Таких на Черкащині два: с. Чичиркозівка та с. Княжа Звенигородського району, де розташовані два навчально-виховних комплекси, в яких навчається 121 дитина.

Раніше 8 населених пунктів Тальнівського районувідносились до радіоактивно забруднених, і 1902 дітей з цих населених пунктів нині позбулися права на безоплатне харчування.

Утім школярі початкової ланки, для яких гарячий обід є дуже важливим, не залишилися поза турботою районноївлади. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні та внесені до законодавства зміни, малюки продовжують харчуватися за рахунок місцевих бюджетів та батьківських коштів.

На сьогодні навчальні заклади району харчують молодших школяриків за рахунок місцевого бюджету. Окрім коштів, виділених місцевою владою, для покращення якості харчування залучаються й спонсорські та батьківські. Проте учні 1-4 класів, батьки яких не в змозі винайти кошти для покращення якості харчування дітей, отримують, так звані, соціальні обіди, які готуються на кошти виділені районним бюджетом. Такий соціальний обід включає в себе першу(суп або борщ), другу (каша або картопля) та третю (чай чи компот) страви. Безкоштовно харчуються діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей. Усі бажаючі учні 5-11 класів харчуються за батьківські кошти. Вони теж мають можливість обирати повний чи соціальний обід. У сільських школах харчування здешевлюється за рахунок овочів вирощених на власних пришкільних ділянках, принесених батьками з дому та спонсорської допомоги сільськогосподарських товариств.

За рахунок коштів місцевого бюджету у загальноосвітніх закладах району харчується 1215 учнів 1- 4 класів (у Тальнівських загальноосвітніх навчальних закладах 2-4 класів, оскільки учні 1 класів (133 дітей) навчаються у дошкільних навчальних закладах м. Тальне, які підпорядковані міській раді).

За рахунок освітньої субвенції харчуються 17 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, та 20 дітей з малозабезпечених сімей.

Організовано гаряче харчування для 934 учнів 5-11 класів за батьківські та спонсорські кошти (у тому числі для 428 учнів тих шкіл, які перебували у зоні радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи).

На даному етапі проводиться робота щодо надання безкоштовного харчування дітей учасників бойових дій в зоні АТО.

Станом на 12 лютого 2015 рокухарчування організовано в усіх навчальних закладах, які раніше перебували у зоні радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Керівники даних навчальних закладів спільно з педагогічними колективами та працівниками відділу освіти провели велику організаційну роботу з батьками, спонсорами та постачальниками продуктів харчування. Слід відмітити директора Павлівського Першого НВК Дідик Л.Я., оскільки саме у цьому навчальному закладі розпочали харчування найпершими, з 21 січня 2015 року. Значну допомогу в організації харчування їм надали Тульчинський С.Б. і Безушко Д.Ю., які надали продукти харчування і матеріальну допомогу, та батьки.

Досить швидко організували харчування міські школи: Тальнівський НВК загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1-гімназія з 23 січня, Тальнівська ЗОШ І-ІІ ступенів №3 з 26 січня, Тальнівська ЗОШ №2 з 02 лютого.

Наприклад, директор Тальнівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Солошенко Т.В. проінформував, що гарячим харчуванням охоплено 360 учнів школи. Харчування здійснюється за кошти районного бюджету – для учнів початкових класів і учнів, що належать до пільгових категорій та за батьківські кошти. Вартість обіду в школі становить 10 грн. Учні мають можливість придбати і соціальні обіди ціною в 5 грн. Організацією харчування школа займається самостійно. Головними пріоритетами при організації харчування є: якість продуктів, що використовуються для приготування обідів, якість і смак самих обідів, контроль з боку класних керівників за тим, щоб діти їли приготовлені для них страви.

За словами завуча Тальнівського НВК, Черепенко Л.В., у шкільній їдальні залюбки харчуються 334 учні. У дитячому раціоні якісні домашні страви, приготовлені із сертифікованих продуктів, печиво, фрукти і все це продукція українських виробників. Вартість обіду 12 грн., соціальний обід для початкових класів – 5 грн.

Організація харчування перебуває на постійному контролі керівників навчальних закладів району, відділу освіти Тальнівської райдержадміністрації, громадськості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x