Черкаські магазини техніки бояться, що доведеться торгувати у збиток

Черкаські магазини техніки бояться, що доведеться торгувати у збиток

За останній рік курс долара зріс більше, ніж у 2 рази. У лютому минулого року вартість одного долара в обмінниках була 11-12 гривень.
Гривня на українському валютному ринку дедалі знецінюється. Цього тижня вартість одного долара США досягнула позначки 25-26 гривень.
Ціни на всі товари в більшості черкаських магазинів побутової та комп’ютерної техніки зростають, оскільки вони прямо пропорційні курсу долара.

– Як правило, вартість товарів ми становлюємо відповідно до курсу долара, – стверджує Олександр Брик, менеджер-консультант черкаського магазину комп’ютерної техніки «Інтеграл».
За його словами, невеликі магазини не мають значних запасів грошей, тому товари беруть на реалізацію в межах балансу, який їм надають постачальники. Продавши товар, магазини виплачують частину боргу перед постачальником.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Якщо у нас розрахунковою валютою є гривня, ми стоїмо перед вибором: придбати долари в банку і повернути ними борг або виплатити постачальнику аналогічну доларовій ціні суму в гривнях по поточному курсу. Тому ціни на комп’ютерну техніку та комплектуючі ми регулярно перераховуємо і підвищуємо. Тому покупців у нас зараз небагато, – розповідає Олександр.

За словами менеджера, нещодавно непоганий системний блок на базі процесора AMD коштував 4,5 тисяч гривень (курс долара був 21). Зараз вартість долара 25-26 гривень і системний блок коштує на 800 гривень дорожче, тобто 5343 гривень.

Зрозуміло, що продавати техніку за старими цінами магазинам невигідно. Так вони працюватимуть собі у збиток.
Фахівці головного управління статистики у Черкаській області підрахували, що за січень 2015 року на споживчому ринку Черкащини вартість побутової техніки зросла більше, ніж на 4%.

За даними сайту «Курс денег», 11-12 лютого купити долар у Черкасах в середньому можна було за 25,75 грн., продати за 25.4. Приблизно за такими ж цінами здійснювали операції з купівлі-продажу американської валюти по всій Україні. Закономірно, що разом з підвищенням курсу долара на Черкащині, як і по всій Україні, зросли ціни на техніку, предмети домашнього вжитку та медикаменти.

Зауважимо, що обвал гривні на валютному ринку і підвищення споживчих цін були цілком прогнозованими. Проте за підрахунками аналітиків FOREX CLUB в Україні, курс продажу безготівкового долара США в лютому не мав перевищувати 21,5-22 гривень. За песимістичним сценарієм він повинен був досягти позначки 23,9 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x