Департамент США долучиться до реалізації черкаських проектів

Департамент США долучиться до реалізації черкаських проектів

Черкаси стали одним із трьох міст в Україні, яке Регіональний Екологічний Центр для Центральної та Східної Європи спільно з Державним Департаментом Сполучених Штатів Америки запросили до співробітництва. Кажуть: їм відомо, що в місті впроваджують велику кількість проектів, спрямованих на енергоефективність. Тож у рамках партнерства пропонують долучитися до розпочатих місцевою владою ініціатив. Аби обговорити всі нюанси, міжнародна делегація зустрілася з міським головою Сергієм Одаричем.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Передовсім, міський голова презентував іноземним партнерам дієві енергоощадливі проекти, які вже вдалося реалізувати в Черкасах. Над ними працюють із часу обрання Сергія Одарича мером.

По-перше, запровадили щоденний контроль за використанням енергоносіїв усіма бюджетними установами. Такий моніторинг тільки за перший рік дозволив зменшити споживання енергії в середньому на 15 %, найбільша ж економія по електроенергії склала до 50 %.

Наступний напрямок роботи, на якому акцентував увагу міський голова, – заходи з модернізації в галузі водопостачання та водовідведення. Власне, Черкасам є чим пишатися, адже мають найнижчу серед інших міст в Україні собівартість, що в результаті впливає на формування тарифу для населення.

– У системі подачі води й водовідведення ми замінили всі насоси, всюди встановили кислотні перетворювачі. Таким чином у всіх мережах вдається тримати рівномірно розподіляти тиск. Завдяки цьому кількість аварій і поривів у нас зменшилася у 60 разів, – сказав він. – Для водовідведення це надважливо, адже будь-яка аварійна ситуація призводить до потрапляння забруднюючих речовин у ґрунтові води. Водночас, в системі подачі води й водовідведення зменшили споживання електрики на майже 55 відсотків.

Далі у планах міської влади в партнерстві зі Світовим банком провести санацію найбільш аварійних каналізаційних колекторів, встановити систему доочистки на водозаборі, охопити всі будинки лічильниками й завести їх на єдину автоматизовану систему контролю.

Ще один із напрямків, над яким працюють у місті, економія тепла та перехід на альтернативні види палива. Для цього переобладнують котельні, встановлюють когенераційні установки, замінюють вікна на склопакети, утеплюють фасади приміщень шкіл, дитячих садочків та медичних закладів тощо.

А ще – у 103 черкаських будинках облаштували індивідуальні теплові пункти. Завдяки цьому мешканці таких будинків із початку опалювального сезону змогли заощадити понад 3,5 мільйони гривень за спожите тепло.

У цілому представник Державного Департаменту США Раффі Баліан високо оцінив розпочаті черкаською владою проекти з енергоефективності.

– Мене дуже вражає все те, що вам вдалося втілити, – сказав він. – Ми переконані, що ви лідер в Україні щодо стійкого розвитку. Ми впевнені, що наша співпраця буде результативною в багатьох сферах. Зокрема, ми б хотіли почати з найголовніших напрямків для здоров’я і життя людей – екології та енергоефективності.

Відтак, на етапі цих перемовин делегати запропонували черкаській владі визначитися з трьома найболючішими проблемами в місті. Обов’язково вони мають торкатися енергетичної й екологічної сфери – ці два аспекти, на їхнє переконання, завжди мають бути пліч-о-пліч. Зі свого боку, обіцяють, допомогти з подальшим аналізом обраних пріоритетів та плануванням дій щодо їхньої реалізації.

– Один із ключових моментів у роботі всіх закордонних муніципалітетів – планування, на це ми не шкодуємо ані сил, ані часу. Тільки на основі ретельно розробленого плану вже ухвалюються будь-які рішення, – зауважив Раффі Баліан.

Спільний проект з написання місцевого плану передбачатиме перш за все проведення анкетування серед представників пересічного населення, бізнесу, влади й науки, аби сформувати два пріоритети, третій однозначний – це енергетика. Далі, у квітні чи травні, проведуть влаштують тренінг й сформують робочі групи для роботи над створенням плану. Після того, як такий план буде готовий у всіх містах-учасниках проекту, в українській столиці проведуть масштабний семінар-тренінг. Туди до всього запросять потенційних інвесторів та країни-донори, які зможуть взятися за фінансування.

За словами Сергія Одарича, Черкаси мають значно більше, аніж три, як того вимагають міжнародні менеджери, пріоритетних проблеми, які слід якомога швидше вирішити. Серед них і подальше впровадження енергоефективних проектів, і розробка концепції поводження зі сміттям у місті, розв’язання проблеми з очисними спорудами, вирішення питань забруднення повітря громадським транспортом та щодо збору дощової води.

У подальшому свої наміри про співпрацю з Центром та Державним департаментом США черкаська влада засвідчить документально – підписанням меморандуму про взаєморозуміння.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x