Черкащани не їдять молочних продуктів?

Черкащани не їдять молочних продуктів?

За даними Інституту педіатрії, 70% дітей та 50% дорослих мають дефіцит кальцію та вітамінів Д, А. Двоє із трьох українців недоотримують кальцію у щоденному раціоні. Протягом року житель Фінляндії споживає у середньому 183 кг упакованих молокопродуктів, поляк – 72, українець – 22 кг. Чому вживання молочних продуктів настільке важливе для здоров’я та які молочні продукти корисніші, кореспонденту «Нової Доби» розповіли черкаські лікарі.

– Дієтологи рекомендують щодня вживати 500–700 мг (три і більше порції) молочних та кисломолочних продуктів із низьким вмістом жиру, – констатує лікар гастроентерологічного відділення Черкаської обласної лікарні Олеся Копильчук. – У людей, що страждають від ожиріння, артеріальної гіпертензії, діабет, жирність кисломолочних продуктів у раціоні не повинна бути вищою, ніж 2,5%.

Джерелом кальцію можуть стати молоко, кисломолочні продукти, сир кисломолочний та інші молочні продукти. Особливо вони корисні для здоров’я у дитячому та підлітковому віці, коли формується кісткова тканина. Вітамін Д у організмі відповідає за належний рівень кальцію, допомагає кісткам ставати міцними. Такий вітамін теж є в молочних продуктах. Крім кальцію, молочні продукти містять такі незамінні для здоров’я мінеральні речовини, як калій, фосфор, магній. Щоденне вживання молокопродуктів підвищить щільність кісткової тканини, знижуючи ризик остеопорозу.

Кисломолочні продукти, на відміну від молока, рідше можуть не сприйматись організмом людини, вони засвоюються утричі швидше, ніж молоко. Усі поживні речовини в кисломолочних продуктах знаходяться у більш простій і доступній для засвоєння формі – порівняно із молоком.

Кисломолочні продукти повною мірою можна назвати цілющими завдяки вмісту живих форм бактерій, молочної кислоти, ферментів. Кисломолочні продукти містять вітаміни А, Д, Е, С, а також – новостворені в процесі життєдіяльності бактерій вітаміни В1, В6, В12. Молочний жир кисломолочних продуктів легко засвоюється, а білки втримують всі амінокислоти (понад 30), необхідні для обміну речовин – із них будуються нові клітини організму.

Біфідобактерії, що містяться у кисломолочних продуктах, потрапляючи в кишківник хворої людини, знищують хвороботворні та гнилісні мікроорганізми, приживляються там і відновлюють утрачену мікрофлору. Відтак, кисломолочні продукти корисні при дисбактеріозах, закрепах, під час лікування антибіотиками, отруєннях, хронічній втомі, ослабленні імунної системи. Вони попереджають старіння, оскільки очищають кишківник від токсинів, покращують травлення, зміцнюють кістки, зменшують рівень холестерину, нормалізують сон.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x