Що змінилося в наших законах з 1 січня

З 1 січня 2015 року в Україні набрали чинності окремі положення 4 кодексів, 44 законів, 10 актів Кабінету Міністрів України та 2 укази Президента України.

Так, були внесені зміни до Бюджетного, Податкового, Митного та Кодексу цивільного захисту України. Рештою законів, що набирають чинності з 1 січня 2015 року, вносяться зміни до інших нормативно-правових актів.

Пропоную розглянути найбільш значущі та важливі законодавчі зміни, які стосуються усіх сфер життєдіяльності суспільства.

Так, внесено зміни до Закону України «Про державну службу» та встановлено, що пенсія державним службовцям призначається в розмірі 60 відсотків суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування.

Законом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» ухвалено окремі питання формування та виконання державного і місцевих бюджетів, поліпшення управління бюджетними коштами, підвищення фінансової спроможності місцевих бюджетів.

Зокрема, відповідно до змін, місцевим бюджетам надається право самостійного вибору установи (в органах Казначейства або установах банків) з обслуговування коштів бюджету.

Місцева влада зможе ухвалювати бюджети, не чекаючи державного кошторису. З державного на регіональний і місцевий рівень передаються окремі заходи та заклади в освітній і медичній та культурній сферах; підтримка місцевих рад фізкультурно-спортивних товариств та їх спортивних баз тощо.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» затверджено прожитковий мінімум на одну особу з 1 січня 2015 року у розмірі – 1176 грн; з 1 грудня у розмірі – 1330 грн.

Прожитковий мінімум для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення, встановлено в розмірі:

– дітей віком до 6 років з 1 січня – 1032 грн;

– дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня – 1286 грн;

– працездатних осіб з 1 січня – 1218 грн;

– осіб, які втратили працездатність з 1 січня – 949 грн.

Указом Президента України «Про часткову мобілізацію», з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пунктів 1, 17, 20 частини першої статті 106 Конституції України постановлено оголосити та провести протягом 2015 року часткову мобілізацію у три черги протягом 210 діб із дня із дня набрання чинності цим Указом (з 01.01.2015).

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» передбачено, що з 1 січня 2015 року податок на доходи фізичних осіб справляється з суми пенсії (мінімальний розмір 949 грн) (включаючи індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (1218*3 = 3 654 грн) (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення.

Згідно ст. 265 ПК, платити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щорік зобов\’язані фізичні та юридичні особи, що є власниками oб\’єктів житлової нерухомості. Базою оподаткування є будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Крім того, з 1 січня 2015 року беруть податок з допоміжних (нежитлових) приміщень, до яких, зокрема, належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.

Ставки податку для об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, а також пільги зі сплати встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості в розмірі, котрий не перевищує 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування (загальної площі).

Разом із тим, на 2015 рік ставка податку на нежитлову нерухомість не може перевищувати 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2015 року.

Тобто, максимальна ставка податку на нежитлову нерухомість за 2015 рік становитиме 12,18 грн за 1 кв. метр площі, а на житлову нерухомість — 24 гривні 36 копійок за 1 кв. метр понаднормової (пільгової) площі (мінімальна зарплата на 01.01.2015р. становить 1 тисяча 218 гривень).

Власники нерухомості-фізичні особи не сплачуватимуть податок за:

– 60 кв. метрів включно (для квартири/квартир);

– 120 кв. метрів включно (для житлового будинку/будинків);

– 180 кв. метрів (для різних типів нерухомості, одночасного володіння квартирою/квартирами та будинком/будинками).

З 1 січня набувають чинності поправки до Податкового кодексу України, згідно з якими вводиться транспортний податок, новий акцизний збір на автобуси і вантажний транспорт, акциз на електродвигуни, а також відновлено акцизний збір на переобладнання автомобілів.

Згідно з нововведеннями, тепер власники автомобілів з об\’ємом бензинового або дизельного двигуна більше 3 тисяч куб см і не старше 5 років будуть зобов\’язані сплачувати річний податок у розмірі 25 тисяч гривень.

Із 1 січня вводиться новий акциз на автобуси і вантажні автомобілі. На нові автобуси акциз встановлений у розмірі 0,003 євро за 1 куб. см двигуна, на старі – у розмірі 0,007 євро за 1 куб. см. Причому на автобуси, які експлуатувалися більше 8 років, ставка податку підвищується в 20 разів.

На нові вантажівки, залежно від тоннажу, ставка акцизу встановлюється на рівні від 0,01 євро до 0,016 євро за 1 куб. см. На автомобілі, які використовувалися не більше 5 років, ставка акцизу зростає удвічі, а на використовувані понад 8 років – в 20 разів.

Також потраплять під оподаткування електромобілі. Ставка акцизу за один електродвигун складе 109 євро.

Крім того, залежно від об\’єму двигуна і терміну експлуатації збільшиться акцизний збір на легкові автомобілі, буде стягуватися акциз на переобладнані легкові автомобілі, які були ввезені як комерційні, тобто без сплати акцизу.

Скасовано збір за першу реєстрацію автомобіля, який в залежності від об\’єму двигуна становив від 3,82 до 69,99 гривні за 100 куб. см.

Внесено зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зокрема, внесено зміни до статті, яка встановлює надання пільг цій категорії осіб. Встановлено, що окремі пільги для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (безоплатне придбання ліків, 50-процентна знижка плати за користування житлом) надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (1710 грн) не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Внесено зміни до Закону України «Про освіту», так, змінами до нормативно-правового акту встановлено, що реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням сесії місцевої ради, державної і приватної форм власності – за рішенням засновника (засновників).

Внесено зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема, скасовано пільгу для даної категорії осіб щодо безплатного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничного транспорту тощо.

Ухвалено Закон України «Про державне соціальне страхування». Цей нормативно-правовий акт визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x