Перехід парафіян до церкви Київського патріархату – добровільний, бо позиція Московського патріархату – антиукраїнська, – владика Іоанн

Перехід парафіян до церкви Київського патріархату – добровільний, бо позиція Московського патріархату – антиукраїнська, – владика Іоанн

Таку позицію висловив владика Іоанн, митрополит Черкаський та Чигиринський, сьогодні на прес-конференції для журналістів, на якій був присутній і представник «Нової Доби».

Приводом для такої заяви стали збори громади села Велика Севастянівка Христинівського району, на яких люди висловили своє бажання перейти до церкви Київського підпорядкування. Головував на зборах голова села, існує протокол, де кожен мешканець залишив свій підпис, підтверджуючи бажання перейти до іншої конфесії. водночас селяни висловили недовіру і священику – настоятелю Хрестовоздвиженської парафії Української Православної Церкви Московського Патріархату протоієрею Іоану (Івану Івановичу Стецю). На доказ цього представники Української православної церкви Київського патріархату привезли оригінали протоколів.

Натомість Московський патріархат поспішив представити ці збори як захоплення храму.
– Ця спроба розрахована не так на нас, місцевих жителів, як на Росію. Це картинка для російських ЗМІ – показати ще один приклад утисків прихильників «руского міра», – говорить владика Іоанн. – Ми тут живемо і знаємо правду, тож на наших людей це не вплине. Але це дає привід для подальшої агресії Росії, виправдовує цю агресію перед світовою громадськістю.

За словами владики, це вже друга парафія за останні півроку, яка перейшла з Московського патріархату. Першою була Княжа Криниця з Монастирищини, де священик разом з громадою перейшов до Київського патріархату ще у листопаді минулого року.
– Ми не організовуємо ці переходи, на місцевих зборах відсутні наші керівники з Черкас, ми жодним чином не тиснемо на людей, – запевняє владика. – Ці переходи – добровільні і зумовлені тим, що московський патріархат зайняв відверто антиукраїнську позицію. Священики цієї церкви проповідують те, що не можна захищати свою країну, не можна стріляти в «наших братів», хибно тлумачачи Священне писаніє. Вони досі не визнали офіційно Росію країною-агресором і називають війну на Сході «громадянським протистоянням». Тому патріотично налаштовані громадяни не хочуть ходити до їхніх церков.

Владика Іоанн визнає, що тут є юридична закавика: разом з переходом громади під юрисдикцію Київського патріархату має переходити й майно – приміщення церкви, утварь тощо. В документах прописано, що такий перехід має здійснюватись «з благословіння архієрея». Звісно, що жоден архієрей такого благословіння не дасть, тому, на думку владики, якщо ці питання будуть вирішуватися в судах, останні мають керуватися виключно українським законодавством.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x