У скляній тарі молочна продукція корисніша

У скляній тарі молочна продукція корисніша

На що орієнтуватися споживачеві при виборі кисломолочних продуктів, кореспондентові «Нової Доби» порадила головний технолог ПАТ «Юрія» Людмила Ільніцька.

– При покупці кисломолочних продуктів особливу увагу звертайте на термін їх придатності та умови зберігання у торговельній точці. На упаковках чітко прописано, при якій температурі повинен зберігатися молочний продукт, тому в жодному разі не купуйте його у місцях без холодильника.

Найбільш корисними та екологічними вважаються кисломолочні продукти в скляній тарі. Передовсім, через скло можна побачити і колір, і консистенцію кисломолочного продукту, які є показниками його якості. Крім того, скляна тара сьогодні стала складовою методу більш якісного виробництва корисних та смачних молокопродуктів. Називається цей метод термостатним – і суть його в тому, що сквашування і дозрівання продукту відбувається безпосередньо у скляній тарі, що забезпечує потім м’який смак, ніжну кислотність та щільну непорушену консистенцію кисломолочного продукту. Термін зберігання такої продукції – не більше 7–10 діб, тому покупець може розраховувати на те, що він завжди свіжий.

Обираючи йогурт, споживача має насторожити віддалена адреса виробника: привезений здалеку йогурт не має живих бактерій, зате сповнений консервувальних добавок, що перетворюють його на безплідний за своїми якостями продукт.

Стосовно терміну реалізації справжнього йогурту, то він не повинен перевищувати двох тижнів. Живі бактерії в йогурті з терміном реалізації в один місяць жити не будуть. Тому краще віддати перевагу йогуртам місцевого виробництва, оскільки термін транспортування продукту із заводу до прилавку магазину значно скорочується, що дозволяє зберігати кількість живих бактерій на максимально високому рівні.

При виборі кефіру необхідно звернути увагу на його склад, зазначений на етикетці або упаковці: справжній кефір готують із пастеризованого молока й закваски із кефірного гриба. Також, до його складу можуть входити корисні кисломолочні бактерії, так звані біфідобактерії (у біфідокефірі) і спеціальні дріжджі.

Якість кефіру залежить від кількості білка в ньому. Так, у якісному кефірі повинно міститися не менше 2,8 % білка. При цьому одновідсотковий кефір з таким вмістом білка може бути не менш корисним, ніж продукт з 2,5 % жирності.
Якщо до складу кефіру входять фруктові добавки, то, згідно з нормативними документами, це вже кефірний напій. Він теж корисний – але справжній кефір не повинен містити ніяких додаткових добавок або консервантів.

При виборі ряжанки передовсім звертайте увагу на дату випуску: найкориснішим вважається свіжий, до 7 днів, кисломолочний продукт – у ньому міститься найбільше живих молочнокислих бактерій. Жодних штучних барвників і стабілізаторів у ряжанці бути не повинно, якщо це натуральний кисломолочний продукт. Якісна ряжанка однорідна, у ній не повинно бути згустків і газоутворень.

Найкраща упаковка для ряжанки, як і для решти молочної продукції – усе-таки скляна пляшка.

Обираючи сметану, слід пам’ятати, що ідеальною сметаною вважається та, у складі якої значаться тільки нормалізовані вершки й закваска . Добавка будь-яких інших компонентів робить її менш якісною.

Якщо на етикетці вказано не «сметана», а «сметанний продукт», це означає, що в продукті частину молочного жиру замінено рослинним. Інформація про відсоток заміни повинна бути зазначена на упаковці. Чогось поганого в цій заміні немає, головне, щоб рослинний жир був якісний,(ми ж використовуємо олію в домашній кулінарії). За смаком та консистенцією такий продукт майже не відрізняється від сметани, але він дешевший та містить менше холестерину (для тих, кому це важливо). Головне – якщо виробник не підміняє з метою омани споживача, таким продуктом натуральну сметану. Термін зберігання справжньої сметани – не більше 2 тижнів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x