Звенигородська лікарня перейшла на альтернативне паливо

Звенигородська лікарня перейшла на альтернативне паливо

Вдалі іспити обладнання, яке працює на альтернативних джерелах палива, провели депутати Звенигородської районної ради.

Днями в тестовому режимі запустили нову котельню центральної районної лікарні. До кінця опалювального сезону та і в подальшому тут топитимуть не газом, а деревом. У ній загалом працюють 3 сучасні котли, які виробляють тепло для обігріву корпусів, розташованих на території медичного закладу загальною площею більше 25 тисяч квадратних метрів. Обслуговують обладнання позмінно 8 операторів та 3 спеціалісти. Перевести районну лікарню на обігрів за рахунок використання альтернативного палива вдалося за ініціативи районної ради. Цей процес, зі слів директора ТОВ «Укрспецтепло-Черкаси» Вадима Хоруженка, розпочався ще задовго до початку опалювального сезону. Взявши в оренду приміщення, провели його реконструкцію і закупили та встановили сучасне устаткування. Всі заходи, пов’язані з господарчою діяльністю та фінансуванням, покладені на товариство. Лікарня ж отримує лише готовий продукт – тепло. Слід зазначити, що такий вид опалення навіть більш екологічніший ніж газ, адже завдяки встановленим вловлювачам твердих частинок згорання, вплив на зовнішнє середовище мінімальний.

Про це «Нова Доба» дізналася в Звенигородській РДА.

– Одне з найголовніших питань – забезпечення котлів паливом, – мовить Вадим Анатолійович. – Потужності переробляють за добу за незначних морозів до 12 кубометрів дров, які купуємо у державного підприємства «Звенигородський лісгосп». Паливо маємо завжди про запас, зроблений ще в літку у вигляді необхідного об’єму сухої деревини твердих порід, які зберігаємо на закритому складі ПАТ «Звенигородкаагрохім». Тому проблем не виникне навіть за негоди чи за інших можливих перебоїв з постачанням. Можемо перейти й на таке тверде паливо, як тирсобрикет, пелети, вугілля. А якщо виникне гостра потреба скористатися газом, достатньо перекрити засувку і запустити збережену газову котельню. Враховуючи, що вартість тепла від централізованого опалення у зв’язку з подорожчанням газу становить 1700 грн/Гкал, то вартість гігакалорії при альтернативному опаленні – 1028 гривень. У рік таким чином ми суттєво економимо – до ста тисяч місцевого бюджету.DSCN27700
Пробні іспити альтернативного палива провела постійна комісія районної ради з питань комунальної власності, розвитку комунального господарства, траспорту, зв’язку у складі депутатів та представників зацікавлених структур на чолі з головою районної ради Володимиром Кучером. Директор ТОВ «Укрспецтепло-Черкаси» Вадим Хоруженко та завідуючий котельнею Ігор Косенко показали присутнім обладнання в дії. І аби переконатися, наскільки комфортно тепер медичним працівникам і хворим, оглянули хірургічне відділення.
– Активна діяльність територіальної громади на шляху впровадження технологій альтернативної енергетики є дуже важливою з точки зору забезпечення енергонезалежності не лише в межах району, а й всієї держави в цілому, – підсумував голова районної ради Володимир Кучер. – Це дасть змогу в подальшому зіскочити з газової «голки» сусіда-агресора. Окрім цього, маючи на сьогодні чималий дефіцит коштів в галузі охорони здоров\’я району, нам необхідно вишукувати усі можливі шляхи поправити ситуацію. І оскільки держава стимулює перехід від газу на альтернативні види палива, не використати цю можливість було б недалекоглядно. Найближчим часом переконаємося у ефективності альтернативного палива і в перспективі намагатимемося забезпечити ним й інші соціальні об’єкти району. До речі подібну технологію планують застосувати і у Звенигородському будинку-інтернаті для інвалідів та престарілих, а також на іншому об’єкті районної комунальної власності – у Звенигородській школі-інтернаті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x