У Черкасах перевіряють на безпечність посуд

У Черкасах перевіряють на безпечність посуд

Яскравий дитячий посуд може бути небезпечним для здоров’я, а керамічні глечики можуть бути з перевищенням питомої активності радіонуклідів. Про це «Новій Добі» повідомили на підприємстві.

У Випробувальному центрі ДП «Черкасистандартметрологія» посуд розжарюють, занурюють у холодну воду та перевіряють на вміст радіонуклідів. Результати досліджень виявляються найнесподіванішими.

– Часом шкідливі перевищення питомої активності радіонуклідів виявляються навіть у посуді, що продається під маркою відомих світових виробників – і навпаки, цілком безпечним може виявитися китайський посуд, – констатує директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Ісаєнко.

За його словами, сьогодні токсико-радіологічна лабораторія проводить дослідження керамічного посуду (фарфор, фаянс та глиняний посуд) на радіаційну безпеку. Зараз кількість випробувань суттєво зменшилась – процедура сертифікації посуду стала добровільною, ніхто не змушує виробників до обов’язкових перевірок якості продукції. Надають продукцію на випробування лише ті виробники (або власники посуду), кому вкрай необхідно слідкувати за якістю продукції (постачальники великих торгівельних мереж, самі торгівельні підприємства або ж підприємства, що відправляють свою продукцію на експорт).

– Щоб знати, що посуд, призначений для гарячих страв, не трісне навпіл при використанні – в лабораторних умовах ми перевіряємо його за показником «термостійкість», – розповідає інженер токсико-радіологічної лабораторії Центру випробувань харчової продукції і продовольчої сировини ДП «Черкасистандартметрологія» Дмитро Матвієнко. – Для цього посуд спочатку розігрівається у спеціальній електрошафі, потім – занурюється у холодну воду, тобто, піддається термоудару. Після цього в посуд заливається спеціальний розчин, що встановлює наявність тріщин. Крім того гончарний посуд перевіряється за показником “водонепроникність”. Горщики та миски можуть не лише пропускати рідину, але й мати підвищену активність радіонуклідів – оскільки бувають виготовленими з глини із перевищеним вмістом радіонуклідів. Лабораторні дослідження досить часто виявляють показники активності радіонуклідів з перевищенням або «на межі» – проте, зважаючи на здатність радіонуклідів у будь-яких дозах акумулюватися в організмі – таким посудом безпечніше взагалі не користуватися.

Дмитро Матвієнко поділився деякими застереженнями при виборі і придбанні посуду. Так, наприклад, металевий посуд може кородувати, тобто не відповідати вимогам нормативної документації за показником «корозійна стійкість». Це означає, що метал, з якого виготовлений посуд, низької якості, і токсичні елементи з нього потрапляють просто у їжу. Трапляється посуд нібито і безпечний – якщо не спробувати зварити у такій каструлі, наприклад борщ. Під час приготування їжі, яка містить кислоту, з поверхні посуду починають виділятися токсичні елементи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x