У Черкасах відкрили меморіальну дошку визволителю міста

У Черкасах відкрили меморіальну дошку визволителю міста

Напередодні святкування 70-ї річниці Дня визволення Черкас від німецько – фашистських загарбників, відбулося урочисте відкритя меморіальної дошки Герою Радянського Союзу Лук\’янову Олексію Власовичу. Дошку встановлено за адресою вул. Хрещатик, 221 в будинку, де полковник жив багато років. Про це «Новій Добі» розповів власний кореспондент.

– Олексій Лук’янов – один із 32 Героїв Радянського Союзу – визволителів міста, – розповів голова Черкаської міської спілки ветеранів Іван Губський. – Після війни, в нашому місті проживало 35 Героїв Радянського союзу, 32 з них – брали участь у визволенні міста від фашистів. На їхню честь відкрито 25 меморіальних дошок, названо 60 вулиць та провулків.

Початком визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників вважається ніч із 12 на 13 листопада 1943-го року. Після перемоги на Курській Дузі радянські війська наблизилися до окупованих Черкас. Попереду у визволителів був найскладніший шлях – переправа через напівзамерзлий Дніпро. На той час ширина річки подекуди сягала двох кілометрів.

15 листопада 1943 року під час проведення Черкаської наступальної операції 259-й окремий танковий полк під командуванням полковника Лук\’янова переправився по наведеному через Дніпро понтонному мосту івсупив у бій на Свидівському плацдармі. Саме тут розгортались основні події битви за Черкаси. Війська 52-ї армії 2 Українського фронту форсували Дніпро в цьому районі в ніч на 13 листопада 1943 року. 259-й окремий танковий полк під командуванням Олексія Власовича, діяв у складі 52-ї армії.

Танковий полк з боями просувався вперед. Найскладнішими бої були в районі села Дубівка та хутора Кирилівка. Не менш важкими і запеклими були бої на вулицях міста Черкаси. Противник уперто оборонявся, але 14 грудня 1943 року місто Черкаси було повністю звільнене від гітлетлерівців. Згодом окремий танковий полк був удостоєний почесного звання «Черкаський».

За вміле керівництво танковою бригадою, рішучі й ініціативні дії, за особисту мужність і відвагу полковник Лук\’янов О. В. був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.

– Після закінчення великої вітчизняної війни продовжував служити в Радянській армії, служив командиром механізованої військової частини, був начальником танкового училища, будував ЗХВ – розповіла донька Олексія Власовича, Валентина Аксьоненко.

Олексію Лук’янову було присвоєно звання почесного громадянина м. Черкаси, тут він і похований.

14 грудня – знаменна дата в історії Черкас. Саме цього дня, доблесні радянські воїни визволили наше місто від німецько-фашистських загарбників. Тому відкриття меморіальної дошки, дошку роботи відомого черкаського скульптора Олександра Костогриза, це один із багатьох заходів, запланованих в рамках відзначення 70- ї річниці визволення Черкас від німецько-фашистських загарбників, – наголосив в.о. міського голови Черкас Віктор Білоусов. – Пам’ятаючи про кровопролитні бої Великої Вітчизняної війни, ми глибоко вшановуємо пам’ять тих, хто наблизив День Перемоги. Минуть роки, століття, але жителі Черкас з глибокою пошаною і добрим словом завжди пам’ятатимуть про подвиг воїнів-вивзволителів Черкас, які подарували нам усім щасливе сьогодення. Та приноситимуть квіти до підніжжя пам’ятників, монументів, обелісків, братських могил тих, хто віддав своє життя при звільненні Черкас.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x