Хвороба, що може призвести до сліпоти

Хвороба, що може призвести до сліпоти

Глаукома — це хронічне захворювання очей, при якому підвищується внутрішньоочний тиск і пошкоджується зоровий нерв. При цьому зір може суттєво знизитися, аж до настання повної сліпоти. Втрата зору, спричинена глаукомою, носить незворотний характер, оскільки гине зоровий нерв. Повернути зір у цьому випадку вже неможливо.

На жаль, глаукома — достатньо розповсюджене захворювання. На нього здебільшого хворіють люди у віці старше 40 років. Але бувають випадки, коли недуга вражає і значно молодших людей (так звана юнацька глаукома), і навіть новонароджених (вроджена глаукома).

Важливу роль у виникненні глаукоми відіграє спадковість. Якщо у ваших родичів була ця хвороба, вам необхідно бути особливо уважними і регулярно обстежуватися в офтальмолога. Консультація офтальмолога та вимірювання внутрішньоочного тиску навіть один раз на рік дозволять своєчасно виявити й ефективно лікувати це захворювання.
Симптоматика глаукоми наступна: підвищення внутрішньоочного тиску; звуження поля зору; зміна зорового нерву.
Розрізняють три форми глаукоми: відкритокутова, закрито кутова та вроджена.

При будь-якій із них необхідно перебувати на диспансерному обліку в окуліста, контролювати внутрішньо¬очний тиск не рідше, ніж один раз у три місяці, та обирати за допомогою лікаря необхідні методи лікування.
Глаукома прогресує поступово й непомітно. Відчутні її ознаки проявляються вже на тому етапі, коли зір відновити надто складно. Тому, якщо ви виявите хоча б деякі з нижче наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.
Передусім це поступове звуження полів зору: спочатку втрата периферичного, а потім — погіршення і центрального. Далі — тимчасове виникнення так званої пелени перед оком, поява кольорових кілець навколо джерела світла. Приступи різкого головного болю, після якого відбувається затуманення зору (біль може виникнути як у самому оці, так і в надбрівній дузі чи скроні). Почервоніння очного яблука.

Стримати прогресування хвороби можна за допомогою народних методів

Існують різні методи лікування глаукоми. Основним вважається медикаментозний, що включає в себе три основні напрямки:

зниження тиску всередині ока;
поліпшення кровопостачання;
нормалізація метаболізму тканин.

Крім медикаментозного методу й хірургії, можна спробувати і давні народні методи лікування цієї хвороби. Проте варто пам’ятати, що їх доцільно застосовувати виключно як допоміжні до тих, які призначив лікар.

1. Вживання вітаміну С. Він сприяє зниженню внутрішньоочного тиску і зменшує запалення очей. Щоб уникнути можливої легкої діареї й дискомфорту в шлунку під час прийому вітаміну С, доцільно одночасно приймати препарати кальцію.
2. Ягоди чорниці. Чорниця славиться тим, що зміцнює й захищає судини та вени, і не тільки в очах. При цьому знижує внутрішньоочний тиск і може призупинити розвиток катаракти. У роки Другої світової війни британські льотчики під час польоту жували ягоди чорниці, щоб покращити гостроту зору з метою точних бомбардувань. І загалом цей спосіб був доволі ефективний. Сьогодні в аптеках є безліч різних препаратів із чорницею, а на базарах у сезон можна знайти свіжі ягоди.
3. Вітамін Е сприяє видаленню з кришталика ока сторонніх часток. Він міститься в шпинаті, яйцях, мигдалі, обліписі, рослинних оліях, сої, горосі та насінні яблук.
4. Дотримання дієти і відмова від шкідливих звичок. Кава, тютюн і пиво при глаукомі заборонені категорично. У харчуванні мають переважати рибні страви — оселедець, лосось, скумбрія, палтус та інші види риби, що містять корисні для очей речовини. Свіжі овочі та фрукти обов’язково повинні бути присутніми в раціоні хворого на глаукому, так само, як і горіхи, кисломолочні продукти, каші з круп грубого помелу, сир і оливкова олія.
5. Обмеження перегляду телевізора, читання й роботи за комп’ютером. Також необхідно уникати стресів і емоційної напруги. Намагайтеся дотимуватися спокійного способу життя.
6. Сонцезахисні окуляри при виході на вулицю просто життєво необхідні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x