У Михайла Шелегона намагаються відібрати фермерський бізнес

У Михайла Шелегона намагаються відібрати фермерський бізнес

Михайло Шелегон – людина в області відома. Він – заслужений будівельник України, понад два десятиліття очолює ЗАТ «Будівельно-монтажна фірма «Житлобуд-1».
А ще Михайло Шелегон – одночасно й фермер, головує в створеному ним 2007 року фермерському господарстві «Голден», що в рідній йому Шельпахівці Христинівського району. Славиться господарство передовсім своїм яблуневим садом, де збирають дорідні врожаї тих самих «голденів», «джонаголденів», «айдаредів».

Виправдані сподівання
У лютому 2008 року працівники селянського виробничого кооперативу «Шельпахівське» звернулися до голови фермерського господарства з проханням стати інвестором, і на загальних зборах обрали його виконавчим директором СВК «Шельпахівське».
З приходом, чи, точніше, поверненням Михайла Шелегона в рідне село розпочалися й переміни в ньому. Власники земельних паїв почали укладати договори оренди напряму з фермерським господарством «Голден», сподіваючись на майбутній розвиток села й покращення свого добробуту. Сподівання виправдались: заробітна плата працівників зросла, умови їхньої роботи покращилися.

Завдяки турботі Михайла Шелегона про соціальну сферу за останні роки село оновилося. Визначальним стало те, що власник фермерського господарства – за фахом будівельник.
– За короткий проміжок часу в селі коштами інвестора побудовано храм, упорядковано майдан навколо нього, відремонтовано ФАП, прокладено новий водопровід до школи та дитячого садка, закладено парк із пам’ятним знаком землякам-жертвам голодомору 1932-33 років, огороджено та частково впорядковано територію кладовища, – розповідає директор Шельпа¬хівської ЗОШ І-ІІІ ст. Інна Скалій. – Михайло Володимирович допомагає нашій школі й дитсадочкові з харчуванням, ремонтами, будівництвом внутрішніх туалетів. У селі зводиться для молоді Центр дозвілля.
Працівники фермерського господарства «Голден», як і більша частина громади села, пишаються своїм лідером, який розуміє, що тільки разом, громадою можна реально відродити село й налагодити в ньому життя, гідне ХХІ століття.

Фермерське господарство комусь, як більмо на оці
Однак трудовий колектив господарства (а це понад 100 осіб) і жителів Шельпахівки турбує сьогодні дуже важлива проблема, яка виникла ще у 2011 році, й яку вони і досі не можуть самотужки залагодити. Допомоги просять у голови обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка.
У листі до очільника області вони розповідають, що «односельці Лісовенко О.Ю., Скалій Т.І. та Видай Л.М., від імені якоїсь фірми МАІФ, нахабно паплюжать та розносять по селу брехливу інформацію щодо діяльності фермерського господарства «Голден», розклеюють листівки, пропонуючи укладати договори оренди зі СТОВ «Верхнячка-Агро». 1 вересня 2011 року при безпосередній участі Лісовенка О.Ю. проводиться так звана рейдерська атака – на поля господарства приїхала техніка з господарств Теплицького району Вінницької області, які на той час уже були в підпорядкуванні МАІФ. Трудовий колектив господарства, жителі села, власники земельних паїв за допомогою керівників господарства, представників Христинівської райдержадміністрації, прокуратури району та міліції відстояли наше право розпорядитися своїм майном на власний розсуд. Деякі власники земельних ділянок (паїв) таки уклали договори оренди з новим орендарем, а наше господарство продовжило працювати в нових умовах».
У Михайла Шелегона намагаються відібрати фермерський бізнес
Які ж то такі «нові умови»? За словами Михайла Шелегона, складні.
– У жовтні 2014 р. наше господарство отримало ухвалу Христинівського районного суду про відкриття провадження та позов Олексія Юрійовича Лісовенка до Христинівської районної державної адміністрації з вимогою розірвати договір оренди земельної ділянки (185,33 га) сільськогосподарського призначення, яка нині перебуває в користуванні фермерсьго господарства «Голден», – розповідає Михайло Володимирович. – У позові зазначено, що «договір укладений з порушенням вимог чинного цивільного та земельного законодавства України». До слова, добродій Лісовенко на сьогодні працює заступником директора СТОВ «Верхнячка-Агро», одного з господарств компанії МАІФ.

«Нас просто хочуть ліквідувати»
Михайло Шелегон тепер мусить ходити по судах і доводити свою правоту. У діях Олексія Лісовенка він вбачає ознаки злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України – протидія законній господарській діяльності.
– Фермерське господарство «Голден» створене і діє у відповідності до Законів України «Про фермерське господарство», «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», Цивільного та Господарського кодексів та інших законодавчих актів України, – каже Михайло Володимирович. – На мою думку, причиною для протидії збоку СТОВ «Верхнячка-Агро» є земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які орендує СТОВ «Верхнячка-Агро» у жителів Шельпахівки нарівні з фермерським господарством. Нас просто хочуть ліквідувати…
У Михайла Шелегона намагаються відібрати фермерський бізнес
– СТОВ «Верхнячка-Агро» й фермерське господарство «Голден» справді є конкурентами, – коментує звинувачення в свою адресу заступник директора СТОВ «Верхнячка-Агро» Олексій Лісовенко. – Так, у нас із Михайлом Шелегоном триває судова тяжба. Я готовий надати вам усю інформацію, бо й сам зацікавлений у її публічності. У мене є всі документальні дані, що саме Шелегон учинив рейдерську атаку: скасував СВК «Шельпахівське», переписав усеньке майно, обікравши людей на 4 мільйони гривень. Люди залишилися без нічого. Я знаю, що кажу, бо коли Шелегон прийшов працювати, я в тому господарстві був головним агрономом. За хабар, скажемо так, бо зараз просто так ніхто нічого не робить, він створив фермерське господарство. Й далі незаконними оборудками продовжує свій бізнес, використовуючи бюджет сільської ради. Я не прагну ніяких протизаконних дій. Як закон скаже, хай так воно й буде. Але якщо воно незаконно, то воно незаконно. І тут нічого не попишеш.

«Нова Доба» й далі продовжуватиме висвітлювати наболілі й актуальні земельні проблеми, що склалися в нашій області. Чекаємо на коментарі владних та силових структур, а також відповіді на інформаційні запити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x