На 70% зросте орендна плата у Черкаському районі

На 70% зросте орендна плата у Черкаському районі

Вчора керівник району Костянтин Омаргалієв здійснив робочу поїздку в Байбузи. Там він оглянув заклади соціальної сфери та зустрівся з підприємцями села. На порядку денному стали питання наповнення місцевого бюджету та розбудова населеного пункту.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській РДА.

Перший крок до наповнення бюджету – сплата за користування землею. Про ринок землі надали інформацію представники Держземагенства.

– Не оформлювати договори оренди за землю – це, в першу чергу, несправедливо як стосовно громади села (адже земля – її, і кошти, що надходять до бюджету від її оренди, використовуються саме для розвитку населеного пункту), так і стосовно тих орендарів, які не зволікали з укладанням договорів і платять за надані їм в оренду ділянки справно. На районному рівні вже запропоновані механізм реалізації принципу платності використання земельного фонду, що дасть змогу залучити до бюджету додаткові кошти, – наголосив керівник району.

Бюджетоутворююче підприємство на території села – СТОВ «Іскра». Як відомо, товариство обробляє близько 2 тисяч гектарів землі у селі, а це 1037 договорів оренди. Ще в минулому році зі своїми пайовиками орендарі розраховувалися за відсотковою ставкою нижчою від рекомендованої в області 4,5 %. Цьогоріч, як повідомив виконавчий директор підприємства Микола Небилиця, нові договори оренди укладають вже на 4,5 %, разом з тим, вносять відповідні зміни в чинні договори. Відтак, орендна плата зросте майже на 70 %. Крім того, підприємство також бере на себе відповідальність оплати за оренду не тільки зерном, але і в грошовій формі.

У ході наради Костянтин Омаргалієв рекомендував керівництву підприємством звернути увагу на укладення соціальних угод, спрямованих на розвиток громади.

– Вирішувати питання легше тоді, коли бізнес в цьому зацікавлений і проявляє ініціативу, – переконаний керівник району. – До речі, дивує позиція депутатів сільської ради, від яких я не почув сьогодні ні пропозицій щодо розбудови села, ні ініціативи. Досить складно впоратися з цією роботою без тісної співпраці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x