У Канівському районі офіційно зареєстровано 179 переселенців

У Канівському районі офіційно зареєстровано 179 переселенців

Таку цифру було повідомлено під час спільного засідання районного штабу з питань пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції та районного координаційного центру з питань розміщення на території району окремих сімей з АР Крим, м. Севастополя та Донецької і Луганської областей, що відбулось 18 березня 2015 року під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Анатолія Дурицького.

– Вже практично рік в районі проводиться робота з прийому та життєзабезпечення тимчасово переміщених осіб. Відзначу, що всі служби відповідально ставляться до поставлених завдань, оперативно реагують на ситуацію. Значною мірою допомагають сільські ради, а також міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста, особливо в питаннях надання гуманітарної допомоги, одягу, харчів тощо, – відзначив Анатолій Антонович.

Стосовно соціального забезпечення переселенців, за словами заступника начальника управління соціального захисту населення РДА Наталії Малюк, щорічну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі й на оплату житлово-комунальних послуг, призначено 80 сім’ям. На ці цілі виплачено коштів у сумі 249 тис. грн. Крім того, окремі родини отримують допомогу при народженні дитини, компенсацію на продукти харчування тощо. Стабільною є й ситуація щодо виплат пенсій – нині за тимчасовим місцем проживання її отримують 102 переселенці, котрі проживають на території району та міста, стосовно інших направлено електронні запити.

Поряд з соціальним захистом громадян не менш важливим є працевлаштування працездатних осіб та можливість забезпечення ними своїх родин. Інформуючи з цього питання, директор міськрайонного центру зайнятості Надія Коломієць повідомила, що з травня 2014 по березень 2015 року до служби звернулося 124 особи з числа переселенців, з них мешканці району – 35.

– Ми допомагаємо їм з працевлаштуванням, проводимо активну профорієнтаційну та інформаційно-роз’яснювальну роботу – створюємо спеціальні куточки з інформацією для переселенців та розміщуємо їх в установах соцзахисту, на вокзалі, в гуртожитках ПрАТ «Миронівська птахофабрика». Зараз готується інформація для стендів у сільських радах. Також проводимо ярмарки вакансій. Ось 13 березня презентувались робочі місця від птахофабрики, – розповідає Надія Іванівна.
До речі, слід відмітити, що саме ПрАТ «Миронівська птахофабрика» є найбільшим роботодавцем не лише для жителів району, а й для переселенців. До того ж, у разі необхідності, підприємство забезпечує своїх працюючих житлом у гуртожитку та соціальним пакетом.

Серед проблемних питань, з якими доводиться стикатися, Надія Коломієць виокремила медичні огляди та отримання медичних довідок для тимчасово переміщених осіб. Це особливо стосується шкідливої роботи та роботи з небезпечними умовами праці, які потребують спеціальних сертифікатів. За її словами, часто трапляється ситуація, що людина хоче працювати, проте через відсутність довідки втрачає час і можливість отримати ту чи іншу вакансію.
Продовжуючи цю тему головний лікар Канівської ЦРЛ Віра Шапошник зауважила, що з цією метою лікарня направляє запити в медичні заклади Донеччини та Луганщини: «На більшість таких запитів ми оперативно отримуємо відповіді, які підтверджують чи не підтверджують можливість видачі відповідного медичного сертифікату. В значній мірі це залежить від того, чи обслуговувалась людина взагалі в медзакладі, чи є в неї медична картка і наскільки точно вона повідомляє назву самого закладу, його адресу тощо», – додала Віра Степанівна.
Ще одне важливе питання – влаштування дітей тимчасово переміщених осіб. За словами представника відділу освіти РДА Лариси Дяченко, таких дітей в районі 22, з яких 14 ходять до школи, 1 – в дошкільний навчальний заклад. Ще 7 діток дошкільного віку не відвідують садочків.

Віта Кузнецова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x