Карту козацтва на Черкащині створять студенти й школярі

Карту козацтва на Черкащині створять студенти й  школярі

Пройти кожну стежину рідного краю та намалювати козацьку карту Черкащини взялися учасники проекту «Науково-екскурсійна картографія історії козацтва Черкаського краю».
Під керівництвом ініціатора проекту, доцента кафедри туризму Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олени Костюкової студенти, які навчаються на екскурсоводів, та школярі козацького ліцейного класу Черкаської школи №6 проводитимуть дослідження й розроблятимуть картосхеми історії козацтва. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба ЧНУ.

Робота ця розпочалася із засідання «круглого столу» в Черкаському національному університеті. До обговорення долучилися завідуюча Черкаським міським методичним кабінетом установ освіти Інна Косенкова, директор школи №6 Ірина Кравченко, фахівці департаменту освіти і науки облдержадміністрації, методичних служб.

«У нашій історії багато «білих плям». Видатні історичні постаті чекають своїх дослідників. Ви зараз розпочнете цю роботу, а коли виростете, я сподіваюся, продовжите. Це дуже важлива місія, особливо в нинішній час», – сказав учасникам виконувач обов’язків ректора Олександр Черевко.
Карту козацтва на Черкащині створять студенти й  школярі
«Проект «Екскурсійної картографії» створено на основі «Програми з історії для 8 класу, – розповіла його розробник і координатор Олена Костюкова. – Акцент зроблено на регіональній та місцевій історії. Вивчаючи історію, школярі будуть досліджувати рідну місцевість. Вони вивчатимуть конкретні події свого краю і порівнюватимуть їх із подіями, що відбувалися на той час в Україні. Це стимулюватиме пізнавальну діяльність учнів».
Програма розрахована на три навчальні роки. Теми досліджень: «Черкаси як козацька столиця», «Національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького» та «Гайдамацький рух на Черкащині».

У результаті спільної роботи трьох поколінь дослідників – викладачів, студентів і школярів – мають з’явитися ілюстровані й анотовані картосхеми історії козацтва Черкащини.
Карту козацтва на Черкащині створять студенти й  школярі
Вони стануть складовою екскурсійної методики навчання, яку планується запровадити в майбутньому козацькому ліцеї. «Методика ця не нова для України, вона була популярною в XVIII столітті, розквіту досягла в 20-х роках XIX століття. Зараз саме час її відродити й використати для військово-патріотичного виховання молоді», – зазначила Олена Костюкова. В її планах – запровадження такої методики в шкільну програму.

Та це – в майбутньому, а поки що учасники «круглого столу» переглянули презентації студентів університету про Черкащину, про її топоніми і визначні місця та обмінялися думками про подальшу роботу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x