Чи оподатковується спадок, отриманий від батьків?

Спадщина, відповідно до положень Податкового кодексу, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, якщо вона отримана від члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, батьки та діти) або ж отримані інвалідом І групи чи особою, яка має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, чи дитиною-інвалідом. В іншому випадку ставка податку становить 5%. Це роз’яснив заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Черкасах Олег Коваль.

Якщо ж спадщину отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, незалежно від їх ступеня споріднення, ставка податку з 1 січня 2015 року становить 15% або 20% (такий вид спадщини, отриманий у 2014 році, оподатковувався за ставками 15% або 17%).

Громадяни, які отримали спадщину в 2014 році, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2015 року та до 1 серпня ц. р. сплатити з таких доходів відповідну суму податку.

«Разом з тим, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку», – наголосив Олег Коваль.
Крім того, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається спадкоємцями-нерезидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, а також іншими спадкоємцями-резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x