Звенигородщина попрощалась з головним будівничим району

Звенигородщина попрощалась з  головним будівничим району

18 березня 2015 року на 88 році пішов з життя Петро Олексійович Коваленко – головний будівничий району та міста, легенда Звенигородщини.

Про це «Нова Доба» дізналася в Звенигородській РДА.

Петро Олексійович Коваленко народився в 1928 році в с. Сигнаївка Шполянського району Черкаської області в сім\’ї селянина. Трудову діяльність П.О. Коваленко розпочав 1943 року трактористом у колгоспах Росошанського району Воронезької області.

В 1947 році закінчив Черкаський ветеренарний технікум і продовжив навчання в Київському ветеринарному інституті. Здобувши вищу освіту, працював спочатку завідуючим Шполянською зооветдільницею, потім старшим ветлікарем Шполянської МТС, головним ветеринарним лікарем Шполянського району, начальником райсільгоспінспекції, головним державним інспектором по заготівлі сільськогосподарської продукції. В 1953 році вступив до лав КПРС. У 1962 році П.О. Коваленко був обраний першим секретарем Катеринопільського райкому Компартії України, а в січні 1963 року – головою виконкому Шполянської районної Ради народних депутатів. З 1967 по 1969 рік він слухач Вищої партійної школи при ЦК КПРС, після закінчення якої працював інструктором Черкаського обкому Компартії України, а з вересня 1969 року – головою виконкому Звенигородської районної Ради народних депутатів. З яскравою та непересічною особистістю Петра Олексійовича пов’язана ціла історична епоха при чому це була одна із найсвітліших, найяскравіших та найнезабутніших сторінок як в історії міста так і в історії всього району в цілому, це був період розквіту. Петро Олексійович очолював виконавчий комітет районної ради 25 років, з 9 вересня 1969 року по 15 липня 1994 року. За цей час в Звенигородці збудовано більш ніж 40 двох та п’ятиповерхових будинків з загальним житловим фондом понад 1400 квартир, 3 загальноосвітні школи, 5 дитячих садків, дитячу юнацьку спортивну школу, музичну школу, 2 будинки зв’язку, 2 аптеки, 4 спальні корпуси санаторію «Радон», 3 гуртожитки, будинок Побуту та адмінприміщення будинку Рад, адмінприміщення міліції, рембудуправління, кар’єроуправління та ПМК-2. здано в експлуатацію, головний корпус центральної районної лікарні, пологове відділення, поліклініку для дорослих, дитячу та стоматологічну поліклінніки, добудовано та реконструйовано нинішнє приміщення районної ради.

Слід відзначити що в багатьох випадках процес будівництва розпочинався виключно на ентузіазмі та завдяки організаторським здібностям Петра Олексійовича і його здійснення вимагало надзвичайних зусиль, уміння, наполегливості, особистого авторитету у відповідних державних структурах та відомствах. Адже в той період капітальне будівництво проводилося згідно Державного плану під яке виділялися фінансові і матеріальні ресурси. Позапланового будівництва в той час просто не могло бути. Тому голова райвиконкому Петро Олексійович Коваленко володіючи всіма якостями господарника та керівника, поряд із планом державного будівництва (централізовані капіталовкладення) організовував і здійснював будівництво за рахунок не централізованих джерел фінансування – дольової участі підприємств, установ та організацій і в основному за рахунок перевиконання дохідної частини бюджету. За кошти від перевиконання бюджету розпочиналося будівництво таких об’єктів як районна лакарня, поліклініки та інші з подальшим включенням їх в плани державного будівництва.

Саме завдяки особистій ініціативі Петра Олексійовича в місті побудовано новий потужний сироробний комбінат, розпочали роботу нові підприємства такі як ШРБУ, райагропостач та завод екологічного обладнання. Введено в дію міську каналізацію та водогін. До міста підведено газову магістраль високого тиску та розпочато газифікацію. Здано в експлуатацію 2 комплекси громадського харчування, будинок-інтернат для пристарілих, ветеринарну аптеку та районну станцію по боротьбі з хворобами тварин. Побудовано приміщення Держбанку-ощадбанку, друкарні, ресторану, універсаму та близько 20 нових магазинів. Почали здійснювати обслуговування населення автозаправочна станція та станція технічного обслуговування і це далеко не повний перелік добрих справ які залишаються вічною пам’яттю в серцях звенигородчан про справжнього патріота, прекрасного господаря та керівника, Людину з великої літери Петра Олексійовича Коваленка.

Життєвий та трудовий шлях Коваленка П.О. це достойний приклад патріотизму та професіоналізму , гідний взірець того як потрібно виконувати свої обов’язки та слугувати своєму народу. Свідченням високої оцінки його праці є державні нагороди , два ордени «Знак Пошани», орден «Трудового Червоного Прапора» та орден «Жовтневої Революції», дві Почесні Грамоти Верховної Ради. Він нагороджений пам’ятною медаллю «За заслуги перед Звенигородщиною» та є Почесним Громадянином міста Звенигородки. На жаль, словами важко загоїти на серці страшну рану від втрати. У цей скорботний час Звенигородщина поділяє біль непоправної втрати і висловлює щире співчуття родині і близьким покійного. Світла пам\’ять про Петра Олексійовича Коваленка завжди житиме в наших серцях.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x