Зупинити епідемію: туберкульоз не відступає

Щороку у світі реєструють близько 370 тис. хворих на туберкульоз, майже 80% з яких припадає на країни Східної та Центрально-Східної Європи. Кожні 4 секунди має випадок захворювання на туберкульоз серед жителів Землі, а кожні 10 секунд від цієї хвороби помирає одна людина. Щороку туберкульоз забирає життя в 2 млн осіб.

Як визначити симптоми та як застерегти себе від недуги пояснює городищенський районний фтизіатр Леся ШКУРА.

Збудники туберкульозу відрізняються високою стійкістю до впливу різних факторів (фізичних, хімічних, природних). Особливо високостійкі мікобактерії у висохлому мокротинні хворого. У вуличному пилу вони зберігаються близько двох тижнів, на сторінках літератури і предметах – до 3-х місяців. На пасовищах і в ґрунті, забруднених хворими тваринами, туберкульозна паличка може зберігатися від декількох місяців до 3-9 років. В умовах низьких температур збудник туберкульозу ще більш стійкий. Навіть у 5-10% розчині соляної та сіркової кислоти бактерії зберігають життєздатність протягом доби. Пряме сонячне проміння вбиває мікобактерії туберкульозу влітку за 60 хвилин, узимку – за 2 години, розсіяне сонячне світло-протягом 40-80 діб, ультрафіолетове опромінення – за 2-3 хвилини, при кип’ятінні – за кілька хвилин.

Основними шляхами інфікування є повітряний, харчовий, контактний.

Найбільш загрозливим при туберкульозі є повітряний шлях зараження і становить до 90% випадків. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії розповсюджуються від хворої людини на відстань від 1-1,5 до 5 м. Харчовий шлях зараження через забруднення мікобактеріями харчових продуктів та контактний не дуже часті. Необхідно пам’ятати про те, що хворий на активний туберкульоз несе загрозу для всіх оточуючих, і дуже важливо при будь-яких ознаках цієї недуги звертатися до лікаря.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є декотрі ознаки (симптоми), які дозволяють запідозрити це захворювання.

Постійна немотивована слабкість.
Підвищена втомлюваність.
Погіршення або відсутність апетиту.
Втрата ваги.
Тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла – 37,0-37,5°С).
Пітливість (переважно вночі).
Тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше, із відходженням харкотиння чи без нього).
Задишка.
Кровохаркання.
Увага! Будьте пильними, помітивши будь-яку з цих ознак! Якомога швидше зверніться до лікаря! Чим раніше виявлений туберкульоз, тим ефективніше лікування!

Якщо людина захворіла, при відсутності лікування туберкульоз прогресує і в деяких випадках може набути хронічної форми. Такий хворий може прожити багато років, протягом яких він постійно буде інфікувати оточуючих, рідних. Кожне загострення має більш важкий перебіг порівняно з попереднім (збільшується тривалість кашлю, підвищення температури, зростає кількість харкотиння, часто виникає кровохаркання), хворі поступово слабнуть, якість життя виразно погіршується. У дітей раннього віку та підлітків туберкульоз може прогресувати дуже швидко і призвести до трагічних наслідків.

Основний метод виявлення туберкульозу в дітей – це щорічне проведення проби Манту (туберкуліно-діагностика), яка проводиться спеціально навченою медичною сестрою (у парний рік – на правому, у непарний – на лівому передпліччі). Кінцева оцінка результатів здійснюється на 3 день. Після проведення проби місце введення не можна розчісувати, травмувати, тримати руку в гарячій воді. Одяг повинен бути бавовняним із довгим рукавом. Звичайне купання не впливає на результати проби. Щоб уникнути незвичної реакції, перед проведенням проби й до її оцінки слід уникати вживання продуктів, що викликають у вас алергію (діатез, сип).

Проба повинна проводитися тільки в тому випадку, якщо дитина здорова! Якщо мають місце навіть незначні мінімальні ознаки якого-небудь гострого або загострення хронічного захворювання, проба не проводиться. Її роблять не раніше, ніж через 1 місяць після повного одужання. Як виняток, пробу також проводять у гострих випадках із метою встановлення наявності в організмі збудника інфекції. Підліткам із 15 років замість проби Манту з метою раннього виявлення туберкульозу проводиться флюорографічне дослідження органів грудної клітини.

Якщо ви захворіли й маєте симптоми, схожі на туберкульоз, необхідно негайно звернутися до лікаря. При наявності кашлю з відходженням харкотиння слід тричі здати його в лікарні за місцем проживання або в тубдиспансері з метою дослідження на наявність мікобактерій туберкульозу. Крім того, харкотиння обстежується, якщо особа кашляє три тижні й більше. Лікар хворим із підозрою на туберкульоз призначає рентгенобстеження (рентгенографія) органів грудної клітини.

Шановні городищани, дотримуйтеся порад лікаря і звертайтеся завчасно при виникненні раніше згаданих симптомів захворювання. Бережіть своє здоров’я, адже це запорука щасливого і благополучного життя!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x