Чи може орендар узяти пай в оренду на 25 років?

«У нашому селі є кілька орендарів людських паїв. Найвигідніші умови пропонує один із них, але він хоче укласти угоду аж на 25 років. Такий термін, звісно, насторожує, адже невідомо, що станеться за ці роки. Чи можна буде з часом розірвати цю угоду в разі незгоди з якимись діями орендаря чи за інших обставин?»
Станіслав К., Уманський район

– Довготривала угода законом не заборонена. І це вигідно орендарю, бо дозволяє ефективно використовувати земельну ділянку, зокрема застосовувати сівозміну, залучати кредити в сільськогосподарське виробництво, тобто мати стабільність і розвиватися. А для орендодавця проблема в тому, що в подальшому він не зможе, якщо захоче, вимагати підвищення орендної плати в розмірі, який би влаштовував саме орендодавця, – пояснює юрист, експерт із земельного та аграрного права Ян Білоголовий. – У договорі мають бути вказані всі права й обов’язки обох сторін. Зокрема, власник землі має чітко прописати, в якій формі він хоче отримувати плату за оренду земельної ділянки. Це може бути натуральна оплата (зерном чи іншою сільгосппродукцією) або грошова. Різні форми оплати можуть бути поєднані.

За словами Яна Олеговича, дострокове розірвання договору, як правило, може відбуватись у разі використання земельної ділянки не за призначенням (з порушенням), систематичної (два й більше рази) несплати оренди, а також на підставі інших умов, що були передбачені договором. Тому, укладаючи договір, власник може внести до договору умови про дострокове розірвання, наприклад, повідомивши орендаря в письмовій формі за кілька років (рік). Проте не завжди такий варіант може влаштовувати майбутнього орендаря. Тож, підписуючи договір, орендодавцю слід підходити більш ретельніше до питання, на який строк передати земельну ділянку в оренду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x