Майже півмільйона євро отримає Черкащина на створення кооперативів на селі

Майже півмільйона євро отримає Черкащина на створення кооперативів на селі

Черкаська обласна служба зайнятості сприятиме реалізації проекту «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів». Про це йшлося на зустрічі представників проекту та керівництва Черкаського обласного центру зайнятості.

Як інформує керівник проекту Валерій Бегменко, в рамках європейської програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» в області завдяки проекту буде забезпечена підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. На ці цілі протягом 2,5 років Черкаська область отримає 491 тис. євро технічної допомоги від ЄС. В перспективі, розраховують ініціатори проекту, в області буде створено 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, близько 300 нових робочих місць. Загалом же за рахунок цього планується поліпшити життя близько тисячі жителів сільської місцевості, які будуть залучені до кооперативів.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі зайнятості.

«Основними завданнями проекту є забезпечення розвитку кооперативного руху в області та зменшення рівня безробіття на селі; створення умов для зростання доходів працездатного населення села, зниження соціальної напруги в сільській місцевості, забезпечення керованої ситуації на продовольчому ринку області, а також підвищення конкурентоспроможності місцевих виробників», – наголосив Валерій Бегменко. За його словами, перспективною для розвитку в рамках сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на Черкащині було визнано галузь кролівництва. Ще у 90-их роках минулого століття Черкащина посідала друге місце в Україні з виробництва кролячого м’яса. У подальшому через захворювання тварин їх припинили вирощувати. Нині ж винайдено ефективні вакцини. До речі, ініціатори проекту передбачили і вакцинацію як необхідну умову роботи міні-кролеферм і беруться її частково забезпечити.

На першому етапі буде створено комунальне підприємство «Центр розвитку сільгоспкооперативів», яке буде спеціалізуватися на розведенні племінного поголів`я кролів, далі – придбано 700 міні-ферм, які будуть передані с/г кооперативам та розміщені для розведення кролів на комунальному підприємстві. Буде також придбано і передано через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи в користування членам кооперативів поголів’я тварин. Далі – справа за дбайливими господарями, які матимуть всі умови для заняття кролівництвом та право вільно розпоряджатися продуктами своєї праці.

Директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко
зазначив, що служба зайнятості надасть підтримку в реалізації проекту розвитку кооперативного руху – адже це один зі способів залучення сільського населення до зайнятості. «На цьому етапі наші фахівці поінформують безробітних про проект, розповсюдять серед них анкети, які згодом можна буде використати для проведення інформаційних семінарів з цільовою аудиторією», – зазначив Григорій Григорович.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань, що цікавили обидві сторони. Це і питання поширення інформації про проект серед сільського населення, і пріоритетні для розвитку кролівництва райони області. Йшлося також про те, які ще види діяльності в перспективі можна впроваджувати у сільській місцевості через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. Домовилися також про координацію своєї діяльності для визначення подальших кроків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x