Сьогодні виповнюється 305 років Конституції Пилипа Орлика

Сьогодні виповнюється 305 років Конституції Пилика Орлика. І нам варто згадати цей документ та людей, причетних до його розробки. Адже наша перша Конституція була підписана 5 квітня 1710 року, а конституція США з’явилася у 1787 році, Польщі та Франції – у 1791.

«Поміж особами, що обмірковували точки цього документу, були пп. Войнаровський, Гордієнко, Горленко, Ломиковський, Мирович, Максимович, Іваненко (І. Б.?), Карпенко…» – згадував пізніше гетьман Орлик. Саме ці люди створили прогресивний для того часу правовий документ, котрий зафіксував принципи виборної гетьманської монархії парламентарного типу. В тогочасній Московії Петра І про таке навіть не мріяли, а перші конституційні спроби декабристів і в 1825 році завершилися поразкою. Росія на декілька століть стала справжньою тюрмою народів…

До речі, ініціаторам розробки сучасної конституції України слід згадати, що автори Конституції Орлика в кількох статтях говорили про обмеження тогочасного податкового свавілля. Актуальним є і ст. ХІ: «Вдови-козачки й осиротілі діти козацькі, двори козацькі й жінки в час відсутності козаків, які перебувають в походах або на якійсь іншій військовій службі, щоб до всяких громадських повинностей не притягалися і сплатою податків не обтяжувалися – так погоджено і ухвалено». А нижче викладені слова із першої Конституції українців взагалі шокують своєю злободенністю – «Найбільше ж на людей бідних чинять утиски і здирства та пригнічують їх тягарями владолюбні хабарники, які не за заслуги свої, а через ненаситну пожадливість прагнуть потрапити в уряди військові і посполиті для свого збагачення. Вони спокушають серце гетьманське, і завдяки корупції, без повного обрання та всупереч справедливості і закону, чи в уряди полковничі проникають, чи обіймають інші посади. Тому остаточно постановляється, щоб Ясновельможний гетьман жодними, хоч би й найбільшими, подарунками та респектами не спокушався, нікому за хабарі в урядах ні полковничих, ні інших військових чи посполитих посад не давав і насильно в уряд нікого не призначав. Завжди як військові, так і посполиті урядники, особливо полковницькі, мають обиратися вільними голосами,..»

Одним словом, значна кількість положень Конституції Пилипа Орлика потребує сучасного прочитання та впровадження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x