Люди викидають на вулицю собак, які служили їм вірою й правдою

Люди викидають на вулицю собак, які служили їм вірою й правдою

Більшість із нас негативно ставиться до безпритульних собак, бо ж, зрозуміло, що зустріч із ними викликає насторогу: хтозна, що в голові цієї тварини. Але виною тому є самі люди, які безжально вигонять із дому вірних охоронців і друзів, як кажуть, «менших наших братів». Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Років два тому, взимку, коли всі були заклопотані передноворічними святами, біля зупинки на Соборній площі в Черкасах невеличкий біленький песик зустрічав кожну маршрутку, сподіваючись, що вийде його господар і забере. Очевидно, своїм собачим розумом він не міг усвідомити, що його викинули, що чомусь він став непотрібний. А, можливо, хазяїн його просто загубив і все-таки знайде. Це безнадійне очікування черкащани спостерігали тижнів три. Тепер цей кудлатий песик гуляє в центрі міста зі своїми такими ж обездоленими «побратимами» вже призвичаївся, став вуличним. У нього більше немає дому…

І от знову не менш жаліслива історія. Уже більше місяця чорний собачка чекає свого господаря прямо на проїжджій частині бульвару Шевченка в центрі Черкас біля Поштамту. Видно, саме тут його викинули з машини, й він залишився на цьому ж місті, щоб хазяїн його легко знайшов. Але з часом симпатичний песик із дуже сумними очима починає розуміти, що чекати нічого: від починає відходити від місця очікування, правда, недалеко. Лежить і ні на кого не реагує. Здається, йому байдужий цей жорстокий світ.

– Особливо навесні в нашому селі з’являється багато нових собак, яких привозять із Черкас. Очевидно, ці горе-господарі думають, що тут тварини зможуть вижити, – розповідає сільський голова Худяків Роман Василина. – Видно, що ці собачки розумні, доглянуті, є дорогі породи. Проте в невідомій місцевості й без господаря вони стають розгубленими, не знають, куди їм іти й що робити. Відсотків 50 їх таки забирають селяни, решту намагаємося підгодовувати. На жаль, є скарги людей, яких покусали собаки.
За словами Романа Петровича, сільські голови Черкаського району порушували питання про створення притулку для бродячих собак, навіть погодилися фінансувати, адже це дійсно проблема.

– Торік у сусідніх Леськах виявили в собаки сказ, через що утворили 15-кілометрову карантинну зону, в яку ввійшли Худяки й Червона Слобода, – продовжує Роман Василина. – Під час дослідження знайшли сказ у кажанів і, що найстрашніше, в їжаків, яких у нас кишить. А на днях члени мисливського товариства відповідно до спеціального розпорядження відстрілювали бродячих тварин, у тому числі й диких, за межами села. Адже вони дійсно становлять небезпеку для людей.

Коментар фахівця

Знищувати безпритульних тварин заборонено законом

Віктор Маламуж, заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області:

– На Черкащині за три місяці цього року домашні тварини з різних причин покусали 134 особи, десятеро людей постраждали від безпритульних собак. За цей період виявлено 9 собак, хворих на сказ, із них дві – безпритульні, а ще десятеро котів, у тому числі троє бездомних. Саме тому закликаємо громадян щеплювати тварин від цього небезпечного захворювання.

Безпритульними тваринами займаються органи місцевого самоврядування, зокрема в Черкасах за цю роботу відповідає комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти». Працівники служби часто привозять до нас собак чи кішок із підозрою на сказ, ми досліджуємо їх, виїжджаємо на місце перебування цих тварин. Єдиний в області притулок – у Черкасах, де перебуває до 500 собак. Але, звісно, цього замало. Планувалося створити ще такий заклад в Умані, однак через брак фінансування поки що відкладено.

Знищувати тварин заборонено Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Однак при райдержадміністраціях створено державні надзвичайні протиепізоотичні комісії, які організовують заходи щодо запобігання спалахів хвороб і розповсюдження заразних хвороб тварин. Хочу підкреслити, що безпритульні собаки й бездомні коти – це одна з важливих проблем в Україні, яку потрібно вирішувати законодавчо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x