Весняні турботи бджолярів

Весняні турботи бджолярів

Роботи на пасіці починають із ревізії вуликів, яку проводять, коли температура повітря в тіні досягне 10-15 градусів, у погожий і обов’язково безвітряний день. Майте на увазі, що при більш високій температурі рамки з розплодом можуть постраждати від прямих сонячних променів. Перші весняні огляди бджіл проводять при хорошій днині протягом доби. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Як перезимували?
Сила сім’ї визначається кількістю бджіл. Навесні, через 10 днів після виставки вуликів із зимівника, сильними вважаються сім’ї, які займають понад 8 вуличок. Сім’ї на 7 вуличках відносять до середніх, а з меншою кількістю – до слабких, що підлягають виправленню або ліквідації.
Якість маток визначають за розплодом. У цей період матка відкладає понад 500 яєць на добу. Оскільки рамки заповнені розплодом нерівномірно, то, математично склавши площі розплоду в кожній рамці, визначають його загальну площу за допомогою сітки-решітки розміром 5х5 см. Якщо в сім’ї немає матки, її підсаджують з нуклеусів запасних маток.

Якщо треба підгодувати
Нестача корму навесні погіршує вигодовування розплоду і може призвести до скорочення яйцекладки і навіть до припинення розвитку сім’ї. Корм поповнюють медовими рамками або цукрово-медовим тістом, що складається з 80% цукрової пудри і 20% меду, розрідженим при температурі 45 градусів. За відсутності весняного взятку, запас корму швидко закінчується, тому його потрібно періодично поповнювати. У кожному гнізді необхідно мати 1-2 пергові рамки.

Дезінфекція
Навесні оцінюють санітарний стан вуликів. Це кропітка робота, що вимагає багато часу. Тому її краще виконувати вдвох: одна людина розбирає гніздо, інша – очищає рамки. Заздалегідь підготовлений і продезінфікований запасний вулик ставлять на місце попереднього. Щоб не нашкодити матці, її накривають ковпачком.
Виймаючи рамки, струшують із них бджіл у новий вулик, після чого ножем ретельно очищають дерев’яні частини рамок від посліду, цвілі, воску і прополісу. Рамки, поставлені в новий вулик, прикривають. Старі стільники й ті, в яких немає меду, видаляють. Залишають ту кількість стільників, яку бджоли можуть обсісти. Коли рамки видалені зі старого вулика, з нього на підстелений папір перед льотком змітають бджіл, які залишилися, приставивши похилу дощечку, по якій молоді нелітні бджоли заберуться у вулик.

Старий вулик очищують і дезінфікують. Треба об­скребти ножем стінки, потім помити гарячим розчином 10% пероксиду водню і 3% оцтової кислоти, а спецодяг продезінфікувати, зануривши його на 2 години у 10% розчин формаліну. Старі темні стільники з рамок видаляють і перетоплюють на віск. Дерев’яні частини миють гарячим розчином 30 – 40% формаліну, добре їх очищають і просушують.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x