Перша допомога при укусі кліща

«Якою має бути перша допомога при укусі кліща? Чим може заразити людину ця комаха?
Валентина Сокур, м. Шпола
»

Світлана Волгіна, директор КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР, головний позаштатний інфекціоніст Черкаської області:

— При укусі кліща можна спробувати видалити його з поверхні шкіри. Заразитися під час укусу цієї комахи можна на бореліоз або хворобу Лайма.
Щоб якомога безпечніше витягти кліща зі шкіри, варто прикласти обручку до місця, де він знаходиться, й густо залити будь-якою олією. В умовах без кисню він почне рухатися в зворотньому напрямку. Якщо й так кліщ залишається на місці, не намагайтеся дістати його за допомогою пінцета, бо так ви можете відірвати лише його тіло, а голова кліща залишиться в шкірі.

Якщо не вдається самостійно знешкодити кліща, необхідно звернутися до хірурга або травматолога. Видаленого кліща бажано загорнути у вологу серветку, помістити у флакон із кришкою і доставити в спеціальну лабораторію санепідемстанції, де буде підтверджено або виключено факт заразності комахи. Якщо кліщ виявиться заражений збудником болеріозу, треба негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста для призначення курсу профілактичного лікування. У разі неможливості обстеження кліща необхідно зробити аналізи на наявність антитіл до бореліозу, які проводяться двічі: відразу після укусу й через три-чотири тижні. Призначити таке обстеження може лікар будь-якого фаху.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x