«Українська – в пріоритеті, а складність питань визначає спеціальна комісія», – представник «Опори» про цьогорічні тонкощі ЗНО

«Українська – в пріоритеті, а складність питань визначає спеціальна комісія», – представник «Опори» про цьогорічні тонкощі ЗНО

Зовнішнє незалежне оцінювання проводиться в Україні уже восьмий рік поспіль і процедура щороку дещо змінюється в бік удосконалення. Так, до уже звичних металодетекторів, які виявляють сховані мобільні телефони, цьогоріч додалась «пріоритетність» тестів з української мови та літератури, а також «колегіальність» прийняття рішень щодо оціночного балу складності завдань. Про те, чого слід боятися, а на що розраховувати при складання тестів випускникам 2015 року нам розповіла координатор освітніх програм Черкаського осередку Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» Марина Макуха.

«Українська – в пріоритеті, а складність питань визначає спеціальна комісія», - представник «Опори» про цьогорічні тонкощі ЗНО

– Незалежне зовнішнє тестування проводять в Україні уже восьмий рік поспіль. Чи є зміни на краще?
– Так, звісно. На «зорі» нашої роботи було чимало порушень. Серед них і неопломбування додаткових приміщень на пунктах проведення тестування, і користування мобільним телефоном, і недостатньо облаштована логістика та й просто банальне списування. Не хотілось би загадувати наперед, проте приємно, що значно зріс рівень самосвідомості наших випускників. Так, раніше багато з них забували сертифікати, документи, що посвідчують особу, перепустки, спізнювалися, сподіваючись, що «якось воно буде». Тепер абітурієнти чітко розуміють, що тестування – це серйозно і ставляться до процесу підготовки більш відповідально.

– А як щодо «допомоги» збоку вчителів? Такі «ведмежі послуги» ще практикуються?
– Інструктор та старший інструктор тестування – у нашому випадку вчителі різних шкіл проходять спеціальне жеребкування. Ця процедура направлена на те, щоб учителі не працювали у своїх школах та мінімально перетиналися із власними учнями. Крім того, в одній аудиторії учні теж усі – різні – з різних шкіл, різних сіл. Загалом же багато чого залежить від керівника пункту тестування – якщо він добросовісно виконує свою роботу, то і сам пункт працює на високому рівні. Дещо «кульгає» поки-що якість роботи чергових, які мають «спостережний пункт» у коридорі, але ми над цим працюємо, адже насправді усі ці люди (інструктор, старший інструктор, черговий, спостерігач, вчителі, що перевіряють творче завдання) отримують грошову винагороду за свою роботу. Загалом же 80% фінансування ЗНО в Україні йде саме на оплату праці.

– Розкажіть, будь ласка, про цьогорічні нововведення.
– Серед основних – пріоритетність тесту з української мови та літератури. Той, хто його не складе, далі просто не проходить. Окрім цього, замість державної підсумкової атестації з української мови і літератури в школі учні просто складають ЗНО. Друге – це поява тестів різного рівня складності. Окрім базового, можна скласти і поглиблений з української мови і літератури й математики. Третє – колегіальність у визначенні мінімальної кількості балів, яку повинен набрати абітурієнт, щоб скласти ЗНО, тобто склав він чи не склав. На практиці це так: засідає 8 комісій, у яких є і сільські, і міські вчителі-предметники, і викладачі ВНЗ. Наступного дня після проведення тестування вони спільно оцінюють складність кожного питання і виводять певне «середнє арифметичне». Це має забезпечити об’єктивність в оцінці знань учнів. Четверте – тепер сертифікат дійсний лише один рік.

Звісно, ЗНО – це значний стрес як для учнів, так і для їхніх батьків. Щоб не перехвилюватися і скласти все якомога кращим чином, потрібно мати не лише гарні знання, а й хороше почуття гумору! Пропонуємо нашим читачам кілька жартівливих порад, стосовно того, як перестати хвилюватись, і зробити перший крок до омріяного студентського квитка.

6 заповідей абітурієнта
1. Не спізнись. Спізнення не є поважною причиною, навіть, якщо здох улюблений хом’ячок або колір посвідчення не підійшов в тон до манікюру. Скласти ЗНО на додатковій сесії дозволяється лише тим, у кого причиною була серйозна хвороба або військова служба.
2. «Не спались». У більшості пунктів проведення ЗНО є металодетектори, тож телефон із рятівним інтернетом заберуть відразу. Проте, якщо детектора нема, але телефон, флешку чи планшет помітять уже в аудиторії… Шляху назад не буде.
3. Не списуй у ближнього твого. У «дальніх» теж, до речі, списувати не можна. Превентивним заходом, вжитим для порушників, може стати попередження. Якщо ж таких попереджень було кілька – з речами на вихід.
4. Не ховай телефон у бачок унітазу – все одно знайдуть. Найскурпульозніші спостерігачі дійсно заглядають у кожну шпарину. І щороку знаходять там телефони, планшети і шпаргалки.
5. Пам’ятай, що ти – не невидимка. Зазвичай, у пунктах проведення ЗНО стоїть така тиша, що на третьому поверсі чути, як хтось ходить на першому. У такій ситуації вийти і попросити допомоги по телефону, наприклад, в туалеті – майже нереально.
6. Не нервуй! ЗНО важливе, але це ще не все життя! Пам’ятай, що краще бути здоровим двієчником, ніж хворим відмінником!

Приколи нашого району

Порушники ЗНО – народ специфічний. На звістку про те, що «все пропало» і скласти цьогоріч уже не можна буде, всі реагують по-різному. Хтось, із тих, хто запізнився, плаче і побивається, хтось кричить, хтось навіть лається нецензурно. Але одна історія, що сталася в Черкасах, вразила Марину Макуху до глибини душі. Далі подаємо дослівно:
«Було це в одній зі шкіл південно-західного району Черкас. Одного з абітурієнтів «спалили» на використанні мобільного телефону, і, звісно, відразу «попросили за двері». Юнак виявився з характером. Виходити не хотів і все повторював, що у нього тато-боксер, зараз прийде і всім покаже. Пізніше дійсно прийшов тато і таки – боксер! На щастя, справу вдалось залагодити без кулаків».

Мовою цифр…

Цього року в області створено 35 пунктів тестування. Для складання ЗНО зареєструвалося 8865 осіб. Із них – цьогорічних випускників – 6 963

Більше, ніж зазвичай зареєструвалося випускників минулих років – 1 902. Це пов’язано з тим, що з цього року сертифікат ЗНО діє лише один рік.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x