Черкаські депутати хочуть, аби Україна визнала геноцид вірмен

Черкаські депутати хочуть, аби Україна визнала геноцид вірмен

Депутати Черкаської міської ради закликають керівництво держави висловити свою солідарність з міжнародним співтовариством і оголосити 24 квітня Днем вшанування пам’яті жертв трагедії вірменського народу. «За» відповідне звернення до Президента України та Верховної ради на сесії Черкаської міської ради висловилося 55 обранців. Його розгляд ініціював депутат міськради від «УДАРу» Армен Акопян.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

«З 1915 року правлячим режимом в Османській імперії було розпочато масове знищення вірменського народу. Жертвами різанини, погромів, масових страт та депортацій упродовж 1915-1922 років стали більше 1,5 мільйона вірмен, більше 600 тисяч внаслідок переслідування і депортацій вимушені були залишити свою Батьківщину та розвіялися по всьому світу, і в тому числі знайшли порятунок в Україні. Геноцид вірмен став першим у ХХ сторіччі широкомасштабним злочином, спрямованим проти народів за етнічною ознакою. У період здійснення тотального знищення вірменського народу, в 1915 р. уряди Франції, Великобританії та Росії у своїй спільній декларації засудили масове знищення вірмен, яке було кваліфіковане як «злочин проти людства та цивілізації». Після Другої світової війни геноцид був кваліфікований як найважчий злочин проти людства. ООН прийняла низку рішень про геноцид, основними з яких є Конвенція про запобігання злочину геноциду і покарання за нього (1948 р.), Конвенція про незастосування строку давності до військових злочинів і злочинів проти людства (1968 р.) та відповідні висновки ООН щодо визнання Геноциду вірмен», – йдеться у тексті проголосованого звернення.

Водночас, депутат від ВО «Свобода» Юрій Ботнар зауважив, що Вірменія досі не визнала на державному рівні геноцид українського народу.

– Наша фракція підтримуватиме проект цього рішення, оскільки ми вважаємо, що будь-який геноцид, з будь-яких причин (чи то за національною, расовою чи соціальною ознаками), – є злочинами проти людства, – сказав він. – Утім, держава Вірменія досі не визнала голодомор на державному рівні. Тож я хотів би просити своїх колег у міськраді, представників вірменської громади, звернутися до президента Вірменії з проханням визнати геноцид українського народу. Я переконаний, що й Україна також на державному рівні має визнати геноцид вірменського народу.

На що Армен Акопян відповів, що вже найближчим часом підготує проект звернення до вірменського уряду визнати геноцид 33-ого року на рівні їхньої держави.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x