У Черкасах відбулась презентація книги Сергія Зінченка «Отаман Холодного Яру»

У Черкасах відбулась презентація книги Сергія Зінченка «Отаман Холодного Яру»
– Як написати правдиву історію?
– Заплющте очі і загляньте у власне серце…

Історія написання історичних книг – це теж по-своєму захоплююча гостросюжетна оповідка – з несподіваними відкриттями у архівах, «осяяннями» серед ночі та літературними героями, що врешті-решт починають жити власним життям. Саме так писались історичні розвідки та сатиричні повісті черкаського письменника Сергія Зінченка. Саме так народився роман «Отаман Холодного Яру» – героїчна розповідь про Семена Неживого – одного з ватажків повстання «Коліївщина», незаслужено забутого істориками і оспіваного вдячним нащадком. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

З фізиків – в лірики

Хто такий письменник? Це не обов’язково літератор, журналіст чи філолог. Сергій Зінченко за професією – вчитель фізики, яку викладає у селі Головківка Чигиринського району. Що для нього література? Це покликання, стиль життя, намагання виправити «ляпи» графоманів, можливість дати свою трактовку подіям давно минулих днів.
– Мені вже за 50, а я ще не все сказав, поспішаю, – жартує Сергій Зінченко і згадує причину написання своєї першої книги. А причиною стала… радіопрограма, у якій, на думку письменника, було неправильно потрактовано легенду виникнення Холодного Яру.

– І от слухаю я це радіо, і в той момент, коли диктор сказав, що Мотря (засновниця Мотронинського монастиря у Холодному Яру) з гармати вистрілила по кораблях з ворожим парусом, який підходив до фортеці, я вирішив – треба писати. І вийшла така невеличка розвідочка «Легенда Холодного Яру» – усього на 100 сторінок.
Література захопила Сергія Григоровича і муза почала призначати побачення регулярно. Так, з під пера фізика з’явилася дитяча книжка «Оповідочки Булаточки», історична розвідка «Народні ремесла і промисли Холодного Яру», політично-сатирична повість «Чи стане баба дівкою? Або перевтілення безрідного хутора». Остання, до речі, стала базою для написання сценарію одноіменної п’єси про життя села Мельники Чигиринського району і стараннями активістів найближчим часом має вийти на сцену міського будинку культури імені Івана Кулика.

У Черкасах відбулась презентація книги Сергія Зінченка «Отаман Холодного Яру»

Коли сідає сонце

Кожен письменник має власні секрети і свій «ідеальний час» для створення шедеврів. Для Сергія Зінченка – це вечір, коли усі побутові, городньо-садові та шкільні справи завершені, у мережі «Фейсбук» все обговорено – саме тоді настає час для себе. Так три довгих роки створювався роман «Отаман Холодного Яру». По мірі написання книги Семен Неживий поступово готував повстання проти гноблення православного населення, збирав зброю та вірних людей, жив «під прикриттям» та прізвищем Гончар у селі Мельники і згодом зміг сформувати потужний осередок, який не лише звільнив села Черкащини від польського гніту, а й, з допомогою методу «непрямої демократії» зміг побудувати сильне місцеве самоврядування.

– У нас багато нині говорять про децентралізацію та розширення прав громад. А все було придумано ще при Богдані Хмельницькому – сотні обирали сотників, полки – полковників, і так формувалась горизонтальна система управління. Звісно, деякі посади купувалися, але сьогодні можна було здобути грошима посаду, а завтра позбутись не лише місця, а й голови, – зауважує Сергій Зінченко.
Кінець книги, як і повстання Коліївщина, досить трагічний. Ватажки, серед яких Максим Залізняк, Іван Гонта та, власне, Семен Неживий, через зраду, потрапляють у полон до московитів та платять життям за свою надмірну довірливість. Повстання захлинається кров’ю, але доходить до нас у вигляді героїчного епосу.

– Описи головного героя я брав із протоколів російських царських слідчих та вироку холодноярським повстанцям. Там доволі точно описана і зовнішність Семена Неживого (навіть такі деталі, як шрам від стріли), і його незламний характер. По завершенні книги відчуття було двояке – з одного боку печаль за підло загубленими героями, а з іншого – величезне відчуття патріотизму. Книга була завершена за кілька днів до початку Майдану і стала фіналістом конкурсу «Коронація слова». Можливо, у цьому теж є певний символізм. Нині питання національно-визвольної війни актуальні, як ніколи…

На досягнутому Сергій Зінченко не зупиняється, адже зараз виходить друком його нова книга «Вогонь Холодного Яру», яка описує події Коліївщини від часу створення перших загонів козацької самооборони і до загибелі ватажків повстання. Переміститися у ті події читач зможе найближчим часом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x