На Чигиринщині тривають святкові дійства з ушанування героїв Холодного Яру

На Чигиринщині тривають святкові дійства з ушанування героїв Холодного Яру

Розмаїття прапорів, барвисті вишиванки та віночки, камуфляж, оселедці і щирі посмішки патріотів з усіх куточків нашої держави – саме таким постало славне козацьке місто Чигирин сьогодні. Другий день поспіль на Чигиринщині тривають заходи по ушануванню героїв Холодного Яру. Цьогоріч на святкуванні – жодної «шароварщини», адже крокуючи в ногу з вигуками «Слава Україні!» йдуть герої сучасні – воїни АТО. У когось – пошматовані війною тіла, у когось – душі, але в кожного в очах – незламність і бажання боротися до кінця. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

А розпочалися святкування, як і будь-яка приємна справа, ще напередодні вночі. У краєзнавчому музеї села Мельники для всіх бажаючих було влаштовано незвичайне дійство – ніч у музеї. Планувався захід як сімейне свято, і, за словами як учасників, так і організаторів, перевершив усі сподівання.

– Ви, мабуть, знаєте про всеукраїнську акцію «Ніч в музеї», яка покликана привабити молодь та й людей середнього віку до відвідування музеїв, показати, що це не нудно, а надзвичайно цікаво та пізнавально – доторкнутися до глибин історії. У черкаських музеях ця акція уже кілька разів відбувалась, а от невеличкі музеї досі лишались поза увагою. Дуже хотілося, щоб це було щось особливе, тому ми включили в програму квести, козацькі випробування, а також різноманітні майстер-класи, серед яких плетіння ляльки-мотанки, розпис по тканині та усілякий хенд-мейд, – розповідає екскурсовод філіалу «Холодний Яр» НІКЗ «Чигирин» Ольга Галушко.
На Чигиринщині тривають святкові дійства з ушанування героїв Холодного Яру
Усі учасники успішно пройшли випробування, довівши, що вони дійсно «козацького роду». А виготовленням ляльки-мотанки особливо захопилися… хлопці!

– Лялька-мотанка в нас на Слобожанщині називається куколка. Роблять їх як з ниток та матерії, так і з кукурудзяних качанів, соломи та інших підручних матеріалів, – розповідає майстриня з Сумщини Галина Гукова. – Мотанки роблять на різні випадки життя – для одужання дитини, на весілля, на хрестини та й просто – на щастя, на багатство, на добро. Під час майстер-класу ми виготовляли вузликову ляльку в головку якої заклали вовну, зерно і гроші. І що цікаво: з найбільшим ентузіазмом ляльок виготовляли хлопці та чоловіки! Саме вони найбільше захопилися процесом.
На Чигиринщині тривають святкові дійства з ушанування героїв Холодного Яру

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x