Півтора мільйона гривень для черкаських ОСББ виділить міська влада

Півтора мільйона гривень для черкаських ОСББ виділить міська влада

Цього року міська влада створює комфортніші умови для черкасців, які, згуртувавшись, самостійно господарюють у своїх багатоповерхівках. На відміну від минулих років, нинішнього бюджетне фінансування надаватиметься, як для вже створених ОСББ, так і тих, які роблять лиш перші кроки у цьому напрямку. Про це \”Нова Доба\” дізналася в Черкаській міській раді.

Цьогоріч усі об’єднання багатоквартирних будинків Черкас можуть отримати 50-відсоткове співфінансування з міського бюджету на здійснення енергозберігаючих заходів (утеплення стін, заміна вікон та дверей, встановлення ІТП, приладів обліку ресурсів, модернізацію внутрішньо будинкових мереж та систем, улаштування енергоощадного освітлення для місць загального користування тощо), а також на капітальний ремонт або заміну ліфтів та ремонт покрівель у своїх багатоповерхівках.

Тоді як новоствореним ОСББ на їх перший капітальний ремонт у будинку міська влада профінансує 70 відсотків від загального обсягу робіт. І лише 30 відсотків платитимуть мешканці.

Варто наголосити, що вищевказана допомога передбачена Програмою підтримки ОСББ у м. Черкаси на 2015-2017 роки «Формування відповідального власника житла», яку на черговій сесії міськради затвердили депутати.
Починаючи з 2008 року керівницво Черкас у рамках міської Програми підтримки ОСББ допомагає об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

За ці роки з бюджету міста на капітальні роботи в ОСББ було спрямовано на умовах співфінансування понад шести мільйонів гривень. Загалом у цьогорічному бюджеті на підтримку ОСББ передбачено півтора мільйона гривень. Як розповів головний спеціаліст відділу сприяння ОСББ департаменту ЖКК Черкаської міської ради Юрій Кучеренко, нині в місті налічується близько 150 ОСББ.

Починаючи з 2008 року керівництво Черкас у рамках міської Програми підтримки ОСББ допомагає об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Загалом за ці роки з бюджету міста на капітальні роботи в ОСББ було спрямовано на умовах співфінансування понад шести мільйонів гривень.

– Це робиться для того, аби стимулювали черкасців брати відповідальність за своє житло. Адже сьогодні близько 97 відсотків житла у Черкасах приватизовано. До того ж більшість квартир люди отримали від держави безкоштовно. Аби утримувати будинки в належному стані, мешканцям варто об’єднуватись в ОСББ, і починати самостійно господарювати у своїх багатоповерхівках, – наголосив Юрій Олександрович.

А також додав, що зі свого боку міська влада активно підтримує прагнення мешканців до об’єднання, інформуючи щодо перспектив створення ОСББ і допомагаючи у розв’язанні поточних проблем. Приміром, із організаціями, які обслуговують ліфти, вивозять сміття чи надають послуги із водопостачання тощо.

До речі, на відміну від СУБів, ОСББ не сплачують державі 20 відсотків податку на додану вартість. Об’єднання не витрачає коштів на утримання виробничих та адміністративних приміщень, персоналу, транспорту, оргтехніки. Тому у тариф можна закладати менші складові витрат.

– Примітно, що скільки платити за утримання будинку та прибудинкову територію мешканці ОСББ визначають самостійно – на загальних зборах. Так само вони встановлюють, скільки, приміром, отримуватиме їх голова чи двірник, якого вони наймуть на роботу тощо, – зауважує Юрій Кучеренко.

За його словами, перевагою ОСББ є й те, що кошти, сплачені у вигляді квартплати, направляють на утримання саме цього будинку, а не йдуть у «загальний котел», як працюють Служби утримання будинків. До того ж мешканці можуть самі визначати, на що варто направити їх у першу чергу: ремонт під’їздів чи, приміром, покрівлі, або заміну каналізації і т.д.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x