Райони й області України хочуть об’єднати і перейменувати

Райони й області України хочуть об’єднати і перейменувати

Децентралізація влади, про яку так довго говорили, починається. Поки вона сприймається з недовірою. Багато хто побоюється, що все може звестися до панування місцевих князьків. Інші бояться, що об\’єднання громад стане чимось на зразок «добровільної» колективізації.
Однак експерти стверджують, що в результаті проведеної децентралізації місцевим територіальним громадам передадуть не тільки повноваження щодо вирішення нагальних проблем людей, а й фінанси для цього. Як це буде відбуватися і що належить зробити?

Про це «Нова Доба» дізналася з сайту Напенсії.ua.

Три рівня адмінреформи

Відповідно до реформи пропонується ввести три рівні адміністративно-територіального устрою.

Рівень перший
: регіон. Досить імовірно, що Україна буде розділена на дев\’ять регіонів:

Поліський: Волинська, Рівненська, Житомирська області
Карпатський: Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька області
Подільський: Тернопільська, Хмельницька, Вінницька області
Київський: Київська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська області
Слобожанський: Сумська, Полтавська, Харківська області
Придніпровський: Дніпропетровська, Запорізька області
Донецький: Луганська та Донецька області
Причорноморський: Одеська, Миколаївська, Херсонська області
Автономна республіка Крим

Рівень другий:
район (округи, повіти). Нинішні 468 районів теж укрупнять. На їх місці з\’являться 100 нових районів (округів, повітів).

Рівень третій:
територіальна громада (волость). Цей рівень теж припускає укрупнення нині діючих місцевих громад – замість них має з\’явитися 750 нових територіальних громад.

Хто замінить глав адміністрацій?

Передбачається, що в якості зразка Україна використовує досвід Франції. У нових районах (округах, повітах) місцеві органи влади переформатують в «органи префектурние типу». На чолі кожного району буде стояти префект (державний чиновник). Одне з головних завдань префекта – контроль за роботою органів місцевого самоврядування (в усіченому варіанті зараз цим займаються прокурори).

Префекта призначатиме Президент за поданням Уряду. Ця людина повинна мати спеціальну освіту та підготовку і пройти суворий відбір. Ще одна особливість майбутніх префектів – політична нейтральність. Цим чиновникам буде заборонено бути в якоїсь партії, а також балотуватися на будь-які політичні посади. Це будуть ті люди, яким довіряє держава.

Як буде проходити реформа?

За словами спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, для децентралізації необхідно внести зміни до Конституції і переписати майже 500 нормативних документів.

Парламент України планує не пізніше 15 липня прийняти закон про децентралізацію держуправління. А обласні держадміністрації до 1 червня зобов\’язані розробити Перспективний план формування дієздатних громад по області. Уряд запропонує методологію, як створити об\’єднання і яким чином визначати центри громад. Нову карту області з укрупненими громадами повинен приймати обласна рада.

Завдання уряду – провести реформу до жовтня. Саме на кінець цього місяця заплановані місцеві вибори, які планують провести на новій територіальній основі.

Юрій Ганущак, експерт групи реанімаційному Пакета Реформ з питань децентралізації влади та адміністративно-територіальної реформи:

Кожні три роки відбуватиметься ротація префектів. Це саме той термін, який не дасть зростися з місцевою владою. Наприклад, він був префектом в Тячівському районі Закарпатської області і через три роки його перекидають в Бердянський район Запорізької області. І тут вже не діятиме сьогоднішня логіка, коли на главу, наприклад, Дніпропетровської області призначають людину з Дніпропетровська тому, що він знає регіон. Ротація це одна з обов\’язкових умов, яке дозволить убезпечити префекта від корупції.

Як це працює у Франції?

Традиції самоврядування виробили ще у ХVIII столітті, після революції. Тоді країну розділили на комуни – по числу церковних парафій. Найбільше об\’єднання – регіон (у Франції їх 22). Керують ними ради депутатів і призначений Парижем префект. Такі правила встановили в 80-х роках минулого століття і з тих пір кардинально не змінювали.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x