Децентралізація: перезавантаження України

Реформа, покликана децентралізувати нашу державу та зробити сильними місцеві громади нарешті активно стартує в Україні. В кожному регіоні нашої держави уже створено «Офіс реформ». Не стала винятком і Черкащина. Про «реанімаційну» реформу в короткі строки, переваги, які отримають громади, що об’єднаються та новий адміністративно-територіальний устрій області – наша розмова з керівником черкаського «Офісу реформ» Наталією Даньковською.

– Пані Наталю, скажіть будь ласка, як швидко очікується проведення реформи та в чому загалом її суть?
– Суть реформи полягає в максимальній уніфікації адміністративно-територіальних одиниць нашої держави, адже розбіжність в кількості населення окремих районів становить десять разів, а чиновницький апарат працює скрізь однаковий. Тож планується укрупнити райони та створити «центри громад» на місцях. Це дозволить не лише зекономити на адмініструванні, а й наблизити послуги до споживача.

– Яким чином?
– Якщо раніше людина їздила за оформленням довідок, первинною медичною допомогою та іншими послугами у район, долаючи десятки кілометрів, то з проведенням реформи усе необхідне вона зможе отримати на максимальній відстані у 30 км. Так, центрами громад стануть міста обласного значення, селища і навіть великі села, що мають відповідну інфраструктуру. Там, де її нині немає, цю інфраструктуру необхідно буде створити. Це дасть економічний поштовх до розвитку сіл, тим більше, що ті громади, які добровільно об’єднаються у межах, зазначених законом, отримають фінансові преференції.

– Це, так званий, бюджет розвитку?
– По суті, так. Справа в тому, що більшість сільських рад нині 100% дотаційні. На їх утримання йдуть гроші з держбюджету, які покривають лише зарплату сільського голови та бухгалтера, а також ком послуги. При цьому усі послуги людина все одно їде отримувати в район. З проведенням реформи посада сільського голови зникне. Працювати буде староста, який стане просто ефективним менеджером. Таким чином економитимемо кошти, до того ж, громада сама обиратиме людей, що працюватимуть на розвиток території. Адже дотаційним громадам тепер доплачуватимуть не 100, а 80% необхідних коштів. За тим, хто заробляє на себе й матиме лишки – лишатимуть більше на розвиток територій. Громада, що динамічно розвивається, уже не віддаватиме увесь прибуток «на Київ», а лишатиме частину собі. Це і є економічним стимулом працювати краще і розбудовувати власний дім.

– Чи відчуваєте Ви на цьоому етапі супротив громад?
– Всі розуміють, що реформа давно назріла (адже перші відповідні законопроекти з’явилися ще в 90-х роках), до того ж ми маємо позитивний досвід Польщі, яка, провівши реформу 20 років тому нині активно розвиває власні невеликі населені пункти. Звісно, для чиновників, які «тримаються» за власні крісла і мріють про те, щоб допрацювати кілька років до пенсії, ці нововведення – шок. Але ті, хто зможуть швидко «перевчитися» без роботи не залишаться. Просто відтепер головним стане не наявність певної посади чи сам процес роботи, а його результат.

– Над чим нині працює черкаський «Офіс реформ»? Які його стратегічні завдання?
– Наша стратегія – це максимальна поінформованість населення про реформу, її ризики та позитиви. Адже вдала інформаційна кампанія – це запорука успішного об’єднання громад, яке, до речі, має відбутися вже до 15 липня. Ми розповідатимемо людям про вигоду, яку вони можуть отримати від нововведень, адже сильна громада – це успішна країна.

Довідково: Нині уже сформована команда черкаського «Офісу реформ». Усі зацікавлені можуть звертатися за інформдаційною, юридичною та організаційною допомогою з питань об\’єднання територіальних громад за телефоном: (096) 239-71-51.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x