Юрій Ткаченко радив канівчанам, як об’єднувати села

Юрій Ткаченко радив канівчанам, як об’єднувати села

Про перспективи об’єднання територіальних громад говорили на Канівщині. Тут голова Черкаської ОДА зустрівся з активом району. Уже 18 – 19 травня в Будинку рад усі райони публічно представлять свої перспективні плани добровільного об’єднання тергромад.
Нинішня реформа, на думку обласного керманича, урівноважить міста й села. Бо, об’єднавшись, громади отримають нові повноваження та кошти на розвиток. Так стануть справжніми господарями на своїх територіях.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

– Досі ми маємо радянську систему адміністративно-територіального поділу, – наголошує Юрій Ткаченко. – І за таких умов усі ті реформи, які ініціює Президент України, неможливо повноцінно втілювати. Це ж стосується і нашої «Стратегії-2020», де одним із напрямів, приміром, визначено розвиток сільських територій. Якраз об’єднавці матимуть на це ресурс. Зокрема, їм нададуть 60% податку на доходи фізичних осіб. Утім ніхто громади до об\’єднання не змушуватиме. Це – добровільний вибір, однак варто ретельно зважувати всі за й проти.

У Канівському районі вже змоделювали кілька варіантів об\’єднання територіальних громад. За словами його очільника, цей процес проводили, зважаючи на відповідне законодавство.

– Також ми розробляли моделі, враховуючи чисельність населення та розташування наших населених пунктів, – розповідає голова Канівської РДА Сергій Дубенець. – Бо район «розрізає» Дніпро. Враховували і стан доріг, і фінансовий аспект. Зокрема, інвестиційні проекти на тій чи іншій території, надходження до бюджетів, витрати тощо.

Присутні сільські голови кажуть: над об’єднанням громад нині активно роздумують. Однак їм, мовляв, бракує інформації. Великі надії покладають на новостворений в області Офіс реформ, який і має консультувати з цих питань.

– У законі «Про добровільне об\’єднання територіальних громад» сказано, що до 12 липня об’єднані громади мають подати до Кабміну заяву про субвенцію на наступний рік, – зауважує присутній на зустрічі депутат Канівської райради Микола Фесенко. – Однак навряд ми встигнемо об\’єднатися доти. Тому виходить, що лишимося без субвенції на 2016 рік. Як відтермінувати цю дату, то будь-яка громада буде більш мотивована до об’єднання.
Обласний керманич пообіцяв негайно звернутися з цього питання до Кабміну. Окрім об\’єднання територіальних громад, Юрій Ткаченко поспілкувався з активом Канівщини про її проблеми та шляхи подолання, а також про енергонезалежність, розвиток кооперативного руху та ін.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x