Черкащанам розповіли, як можна отримати часткову компенсацію за утеплення будинків

Черкащанам розповіли, як можна отримати часткову компенсацію за утеплення будинків

Як економно модернізувати будинок, аби менше споживати і, відповідно, менше сплачувати за тепло. Відповіді на ці питання можна було почути на семінарі з енергоефективного партнерства, який відбувся днями у Черкаському міськвиконкомі. На засіданні йшлось про енергоефективне кредитування та участь держави у енергомодернізації житлового фонду. Серед доповідачів були: заступник міського голови Черкас Юрій Гончаров, радник голови Держенергоефективності Вадим Улида, представники «Укргазбанку» та «Ощадбанку». Участь у семінарі також взяли керівники ОСББ та ЖБК міста. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.
Зокрема, Вадив Улида розповів присутнім про нові можливості, які надає держава тим, хто забажає утеплити власний будинок чи квартиру. А також пояснив детальніше, хто та за яких умов може отримати фінансову підтримку з державного бюджету.

За його словами, Урядом прийнято та вже оприлюднено Постанову щодо термомодернізації будинків. Згідно з нею об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та ЖБК можуть отримати з державного бюджету компенсацію в розмірі 40 відсотків вартості матеріалів при виконанні робіт з енергомодернізації будинків.

Аби абсолютно виключити корупційну складову при виділенні (чи не виділенні) чиновниками відповідної компенсації ОСББ, ЖБК чи приватним особам, держава пропонує надавати таку компенсацію через банки, які беруть участь у цій Програмі. Це: АТ «Ощадбанк», ПАТ АБ «Укргазбанк, АТ «Укрексімбанк». Наявні в банках механізми контролю при роботі з отримувачами кредитів працюватимуть як запобіжник від корупції.
Пропонується такий варіант: ОСББ, ЖБК чи приватні особи, які бажають здійснити термомодернізацію свого будинку, обраховують вартість робіт та звертаються до одного з вищевказаних банків за отриманням кредиту на зазначені роботи. Отримані від банку гроші вони передають організаціям, які здійснюватимуть утеплення чи інші види робіт.

Після їх закінчення, представники ОСББ, ЖБК чи власники приватних осель передають банкам акти виконаних робіт, аби отримати державну компенсацію. Банки в свою чергу направляють відповідні документи у Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, яке проводить відповідну компенсацію банкам. А ті – своїм клієнтам. Решту суми по кредиту ОСББ, ЖБК чи приватні особи можуть погасити достроково (чи помісячно) за рахунок власних коштів.

– Відзначу, що отримати таку компенсацію частини тіла кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для утеплення можуть не лише фізичні особи – мешканці приватних будинків, а й організовані об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), – наголосив Вадим Улида.

Він також зазначив, що на реалізацію цієї Програми планується спрямувати 344 млн грн.

Водночас заступник міського голови Юрій Гончаров нагадав присутнім, що з 2008 року у Черкасах діє міська Програма підтримки об’єднань самоорганізації населення, у рамках якої надається співфінансування на виконання капремонтів у ОСББ.

– Цьогоріч згідно з цією Програмою у міському бюджеті закладено півтора мільйона гривень на здійснення енергозберігаючих заходів в ОСББ. Приміром, надається 50-відсоткове співфінансування на утеплення стін, заміна вікон та дверей, встановлення ІТП, приладів обліку ресурсів, модернізацію внутрішньо будинкових мереж та систем, улаштування енергоощадного освітлення для місць загального користування тощо. А також – на капітальний ремонт або заміну ліфтів та ремонт покрівель у багатоповерхівках. Тоді як новоствореним ОСББ на їх перший капітальний ремонт у будинку міська влада профінансує 70 відсотків від загального обсягу робіт. І лише 30 відсотків платитимуть мешканці, – зауважив Юрій Андрійович.
Наостанок Вадим Улида акцентував на економічній ефективності здійснення заходів з енергозбереження та термодернізації у будинках:

– У нас є колосальний потенціал у напрямку енергозбереження. І якщо ми зробимо відповідні кроки, то незабаром зможемо практично повністю відмовитись від газу, ціна якого й надалі стрімко зростатиме. Оскільки держава більше не в змозі субсидіювати комунальну галузь. Тож поступово мешканці змушені будуть сплачувати повну собівартість спожитих комунальних послуг, що в рази більше існуючої. Здійснивши заходи з енергозбереження у будинку, громадяни отримають значні дивіденти у майбутньому. Адже такі кроки сприятимуть збереженню не лише тепла у оселях, але й у подальшому – істотно економитимуть гроші при оплаті послуги з теплопостачання. Приміром, за висновками експертів, доведено, що, лише здійснивши повне утеплення будинку, можна на половину скоротити витрати споживання тепла. А отже – вдічі менше платити, – резюмував гість.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x