На батьківщині Нечуя-Левицького освячений храм

На батьківщині Нечуя-Левицького освячений храм

У смт Стеблеві Корсунь-Шевченківського району 17 травня урочисто освячений храм на честь одного з дванадцяти найголовніших православних свят Вознесіння Господнього. Храм збудований на місці, до 30-х років минулого століття стояла стара церква. Священиками у ній служили дід та батько Івана Семеновича Нечуя-Левицького, їх могили збереглися досі біля вівтарної стіни новозбудованої церкви і дбайливо доглянуті прихожанами.
Розташований Вознесенський храм у мальовничому місці Стеблева, на крутій гранітній скелі над Россю. Унікальна і його архітектура: в усій будівлі немає жодного прямого кута, всі лінії і форми плавно заокруглені. За задумом архітектора, а це Високопреосвященнійший митрополит Черкаський і Канівський Софроній, споруда має гармонійно вписуватися в чудову навколишню природу.

Задум відновити церкву на місці колишньої, що згоріла, майже через 90 років здійснив протоієрей Микола Прикотенко. Це вже другий храм, споруджений у Стеблеві його стараннями. Свято-Преображенська церква стала основою для створення в селищі жіночого монастиря.
Уставний чин освячення Вознесенського храму очолили митрополит Черкаський і Канівський Софроній та єпископ Золотоніський Іоанн. З ними служили численні представники духовенства Корсунь-Шевченківського благочиння. Протоієрей Микола Прикотенко, а також благодійники та представники місцевої влади, які допомагали будувати храм на батьківщині Нечуя-Левицького, нагороджені церковними відзнаками.
Благочинний Корсунь-Шевченківського району протоієрей Іоанн Налапко так прокоментував цю подію:
-Засвітилась ще одна свіча перед Богом. Важливо, що церква збудована не тільки для слави Творця, а й для увічнення пам»яті роду Левицьких, які були священиками, і класика української літератури І.Нечуя-Левицького, який сам був глибоко духовною людиною.

Хочу зазначити, що збудований храм великими стараннями о. Миколая і бажаю, щоб його сили не слабшали, щоб він ще багато років трудився для слави Божої та для духовного збагачення людей. Вартий наслідування і приклад Стеблівської громади, яка активно допомагала здійснити благородну справу відновлення історичного храму.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x