Журналістові Юрію Стригуну погрожували за викриття «земельної мафії»

Журналістові Юрію Стригуну погрожували за викриття «земельної мафії»

Юрій Стригун – кореспондент «Газети по-українськи» та Інтернет-видання «Дзвін». Журналіст останнім часом роз­вінчує «земельну мафію», яка діє на Тальнівщині й позбавляє права місцевих фермерів господарювати на рідній землі. А захопився він цією темою, можна сказати, випадково. Коли Юрій приїжджав на малу батьківщину в Тальне, до нього постійно зверталися земляки з проханням розібратися, допо­могти добитися справедливості. Усі скаржилися на рейдерство депутата обласної ради Олександра Короткова.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– То вчора Коротков викопав меліоративні труби на полі в Зеленькові, то позавчора забрав у Баранюка землю, а ще раніше – в Мегея, – розповідає Юрій Стригун. – Я був далекий від цієї теми, було нецікаво, але поволі втягнувся й пошук справедливості став для мене як наркотик. Думав, Олександр Коротков – це дрібний земельний рейдер, а тепер бачу, що він такий спрут, який скоро Януковича перевершить за кількістю землі. Де є в Черкаській області вільна земелька – Коротков тут як тут. І навіть за межі області виходить. Про всі його схеми вже знаю краще за нього самого. Я почав на місцевому рівні розкручувати цей клубок, який, бачу, веде до Верховної Ради, і не здивуються, якщо він докотиться й до Адміністрації Президента.
За словами журналіста, земля – це наскільки вигідний бізнес, що олігархи глотку перегризають один одному за неї. Адже якщо 80-100 гектарів землі засіяти соняшником, то, відкинувши всі затрати, за чистий прибуток можна купити новий джип «Мерседес». А почалися земельні «війни» за часів Януковича, коли повноваження розпоряджатися земельними ділянками перейшли до Держземагентства. Заплативши чиновнику хабара, землю державної власності можна взяти в оренду офіційно на 25 років, але беруть на 49.

– На Черкащині дійсно діє «земельна мафія». І Коротков Олександр Григорович, депутат обласної ради – найбільший рейдер, – переконаний журналіст. – Він член Партії регіонів, приїхав до Тального з Кролевця Сумської області, а туди – з Донецька.

Як запевнив Юрій Стригун, оформляють документи на підставних осіб так, що комар носа не підточить. От, наприклад, фермер орендує певну ділянку державної власності. Він має пріоритетне право продовжити цю оренду. У Держземагентстві просять додати ще якийсь папірець, потім – ще якийсь. І так 6-7 місяців той дядько їздить у Черкаси. І раптом дізнається, що вже знайшлася якась людина і їй уже передали в оренду цю ділянку. Держземагентство нібито й не відмовило, просто фермер неправильно оформив документи, невчасно подав.

– За часів Януковича Коротков вигравав усі суди. Є люди, які вгинають голови, не знають, що робити після програшу. Наприклад, у Каневі й Золотоноші навіть не знають, хто такий Коротков, – продовжує журналіст. – До того ж, у нього тисячі іпостасей: він наймає підставних людей, наприклад, у Лісовому землю забирав колишній його водій Руденко, у Папужинцях і Зеленькові – Підгрушний, в Гусаковому – ще хтось. Коротков часто на один із Інтернет-сайтів дає проплачені матеріали, що місцеві фермери не змогли забрати землю в олігархів, а прізвища цих фермерів не називає, бо то дійсно підставні особи. От у Лісовому Глийовий – справді місцевий фермер, а Коротков привіз тітушок, щоб відібрати в нього землю. Також Коротков сплачує меншу орендну плату. Наприклад, у Майданецькому фермер Мегей тримав 200 га землі й платив 350 тисяч гривень за рік, а Коротков платить лише 200 тисяч і нерегулярно.

Юрій Стригун обурюється, що всі колишні керівники Держзем­агентства, які порушували закони, не покарані, не відкрито жодної кримінальної справи, вони просто стали заступниками.

– Там дуже великі хабарі! Якщо найближчим часом держава не поверне сільським радам право розпоряджатися землею, то її не залишиться, вона буде в олігархів, таких, як Коротков, – переконаний кореспондент. – Думаю, Тальнів­ський район для Короткова – це лише випробувальний полігон, він відкатав свою схему й поширить її по всій Україні. Йому байдуже на цих аборигенів, українських селян. Як у Гордашівці: забрав ставок без конкурсу, без оголошення на 49 років, й люди тепер не мають доступу до води в своєму селі.

Гострі публікації Юрія, звісно, не подобаються Олександрові Короткову. Він хоче залякати сміливця, збити його запал і намагання з’ясувати правду.
– У Короткова є газета «Рідна земля». Як називають її на Тальнівщині, «Рідна змія». Газета оригінальна тим, що там немає підпису живої людини, а лише «власінформ», «власкор» – усі «власи», – усміхається Юрій Стригун. – І один із цих «власів» пише, що Стригун, мовляв, допишеться, що колись упаде, вдариться голівонькою об асфальт і розтовче її, а звинувачуватиме в цьому депутата обласної ради Короткова. Однак тальнівська прокуратура й міліція взялися нібито розшукувати автора, але згодом написали відповідь, що нічого страшного, мовляв, журналісту можна погрожувати. Криміналу вони тут не побачили. Цікаво, що тоді, на думку тальнівських правоохоронців, погроза?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x