21 грудня – День народження кросворда

21 грудня – День народження кросворда

Кросворд (англ. Crossword — перетин слів) — одна з найпоширеніших у світі ігор зі словами. Існує багато періодичних видань, котрі спеціалізуються на кросвордах, їх також часто друкують у неспеціалізованих друкованих ЗМІ.

Незважаючи на величезну популярність цієї гри у ХХ ст. сьогодні кросворди перебувають під загрозою зникнення. Загрозою всьому газетно-журнальному ринку кросвордів є поширення комп\’ютерів та Інтернету. На відміну від інформаційних видань, розважальним журналам та газетам доводиться конкурувати не з блогами і стрічками новин, а з розважальними порталами і казуальними іграми. Спроби запровадити «паперові» головоломки в новий «електронний простір» робляться, але їх не можна назвати особливо успішними. Якщо японські цифрові головоломки більш-менш вдало вписуються в комп\’ютерне середовище, то формат будь-якого з варіантів кросворду погано поєднується з новою ігровою парадигмою. Тому незрозуміло, чи зможуть кросворди пристосуватися до нових реалій, чи залишаться старомодною «головоломкою XX століття».

21 грудня - День народження кросворда

Події
1237 — сили Орди захопили зі стінобитними машинами Рязань і спалили.
1846 — шотландський хірург Роберт Лістон уперше в Європі застосував анестезію під час хірургічної операції — провів ампутацію стегна пацієнтові Джеймсу Черчіллю під ефірним наркозом.
1898 — П\’єр і Марія Кюрі відкрили радій.
1937 — у Голлівуді відбулась прем\’єра першого повнометражного мультфільму «Білосніжка та семеро гномів». Над 83-хвилинною стрічкою працювали 750 художників.
1984 — СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції «Вега-2» для дослідження планет Сонячної системи.
1988 — Дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 «Мрія» здійснив перший політ.
1988 — Над Локербі, Шотландія, вибухнув «Боїнг-747» американської авіакомпанії «Па Американ». Загинуло близько 270 осіб — 243 пасажири літака, екіпаж та 11 людей на землі.
1990 — Біля станції метро «Лівобережна» відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру «Космос»)
1991 — Підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменистану, Узбекистану, України).
1991 – незалежність України визнали Азербайджан і Сьєрра-Леоне.
1992 — У Кракові Угорщина, Польща та Чехословаччина підписали угоду про створення (з 1 березня 1993 р.) Центральноєвропейської зони вільної торгівлі.
2007 — До Шенгенської зони увійшло ще 9 країн Європейського Союзу: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина і Мальта.

21 грудня - День народження кросворда

Народились
1639 — Жан Расін, французький драматург.
1596 — Петро Могила, святий; політичний, церковний і освітній діяч України.
1722 — Паїсій Величковський (уроджений Петро, в чернецтві також Платон), український православний святий.
1841 — Володимир Іконніков, український історик та педагог, професор (†1923).
1861 — Євген Чикаленко, український громадський діяч, агроном, землевласник, видавець, публіцист, меценат української культури.
1879 — Сталін Йосип Віссаріонович, 1-й Генеральний секретар ЦК ВКП(б).
1934 — Павлов Ігор Васильович, український авіабудівник, заступник генерального конструктора АНТК ім. О. К. Антонова.
1945 — Віктор Тополов, український підприємець, управлінець і політичний діяч російського походження народний депутат України, член ради ВАТ «Державний ощадний банк України».
1967 — Саакашвілі Михайло Ніколозович- 3-й президент Грузії
1983 — Дарія Ткаченко, українська спортсменка, триразова чемпіонка світу з міжнародних шашок (2005, 2006, 2008 роки), дворазова чемпіонка Європи (2004 і 2006 роки).

21 грудня - День народження кросворда

Померли
1824 — Джеймс Паркінсон, англійський лікар, описав «тремтячий параліч», який нині називають хворобою Паркінсона.
1993 — Козловський Іван Семенович, український співак, народний артист СРСР.
2006 — Ніязов Сапармурат Атаєвич, президент Туркменістану (з 1991).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x