Сільгоспвиробники Черкащини вимагають скасування незаконних договорів оренди

Сільгоспвиробники Черкащини вимагають скасування незаконних договорів оренди

Сьогодні голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко провела нараду, де йшлося про вирішення земельних конфліктів у багатьох районах області. На зустрічі були сільгоспвиробники, депутати обласної ради, голови Драбівської, Корсунь-Шевченківської, Тальнівської, Черкаської районних рад, керівник ГУ Держгеокадастру в Черкаській області, депутати обласної ради, представники правоохоронних органів. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– На останній сесії обласної депутати схвалили звернення до Верховної Ради України щодо повернення органам місцевого самоврядування права розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів. Проте Верховна Рада відповідних рішень не прийняла й проблема продовжує існувати, – сказала Валентина Коваленко. – Прикро, що влада в країні змінилася, а корупційні схеми продовжують мати місце, особливо це стосується земельного питання. Так із березня 2014-го по травень 2015 року в обласній раді зареєстровано 42 звернення громадян. Щоб знати реальний стан справ, я виїжджала в райони. Зокрема, 19 травня разом із депутатами облради побувала в Тальнівському районі, вислухали дуже багато нарікань. Йшлося про хабарі, затягування розгляду документації на оформлення земельних ділянок у Держземагентстві. Однак у цьому мають розібратися компетентні органи.

Сільгоспвиробники Черкащини вимагають скасування незаконних договорів оренди
За словами Валентини Михайлівни, протягом другої половини 2014 року набула поширення процедура переоформлення орендованої землі державної власності на підставних осіб. Лише в Кам’янському районі таким чином було переоформлено близько 556 га с/г угідь. Місцеві бюджети втратили 834 тис грн.

На нараді говорили про те, що причина конфліктів у корупції, яка пронизала Головне управління Держземагентства в Черкаській області. Керівники змінюються, а хабарництво залишається. Сільгоспвиробники місяцями не можуть переоформити документи, а спритні олігархи роблять це за два дні. Тому прозвучала пропозиція скасувати всі спірні договори оренди, укладені з 1 січня 2013 року, коли землями сільгосппризначення почало розпоряджатися Держземагентство. Адже сам факт відкриття кримінального провадження стосовно колишнього керівника ГУ Держземагентства Гамана вже свідчить про протизаконні дії цього управління.

–Якщо є порушення, ми звертаємося до прокуратури, до Держгеокадастру України, – зазначив в. о. голови Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області Роман Прудкий, який призначений на посаду 27 квітня цього року. – З Києва приїжджала комісія, перевіряла конфліктні випадки в Тальнівському, Корсунь-Шевченківському районах, проводиться службове розслідування щодо керівника Корсунь-Шевченківського районного відділу Держземагентства. Зміни керівників будуть у 6-ти районах. Кадрові зміни очікують і обласне Держземагентство.
Однак, як сказав Роман Іванович, діючі договори скасувати можна лише в судовому порядку або за спільною згодою сторін.
Сільгоспвиробники Черкащини вимагають скасування незаконних договорів оренди

Представники правоохоронних органів, які були присутні на нараді, заявили про відкриття 6-ти кримінальних проваджень щодо порушення земельного законодавства в Тальнівському районі. А також закликали сільгоспвиробників, селян повідомляти про вимагання хабарів під час оформлення землі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x