Анна Безулик та Андрій Худик розповіли черкаським журналістам про децентралізацію

Анна Безулик та Андрій Худик розповіли черкаським журналістам про децентралізацію

Про реформу, яку бояться і без якої ніяк – розповідали журналістам Черкас та області київські експерти – журналіст Анна Безулик та експерт Інституту громадянського суспільства Андрій Худик. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Експерти розповіли про історію напрацювання реформи, переваги, які отримають об’єднані громади, методи боротьби зі спротивом та саботажем реформ, а також висвітлення децентралізації в медіа. Тренінг передбачав як теоретичну частину та дискусію, так і практичну журналістську майстерню.
– Стаття «благоустрій» у бюджеті сільських рад з’являться лише після того, як кількість людей у громаді перевищує 5 тисяч осіб. Нині в Україні більшість сільських рад – дотаційні, самодостатні – лише 8%. Тож децентралізація є хорошим інструментом для підвищення самодостатності громад та збільшення кількості фінансів у місцевих бюджетах. Уже за цей рік рівень грошей у місцевих бюджетах в Україні зріс на 30% (додатково з’явилося майже 5 мільйонів гривень ), – зауважив, відкриваючи зустріч Андрій Худик.
Експерт розповів про проблеми, які планується вирішити за рахунок проведення реформи. Серед них: неефективна та забюрократизована влада, неможливість розмежування компетенції між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, багатоланковість та неефективність системи адміністративно-територіального управління, неможливість децентралізації фінансів усіх органів місцевого самоврядування базового рівня, надмірна подрібненість територіальних одиниць базового рівня.

Анна Безулик та Андрій Худик розповіли черкаським журналістам про децентралізацію

– Зрозуміло, що це не процес одного дня і перед затвердженням перспективного плану об’єднання громад Верховною Радою має пройти обговорення у громадах. Окрім того, перспективні плани – це не істина у останній інстанції, до них можна вносити зміни і після затвердження, – пояснив Андрій Худик.
Під час зустрічі розглядалися також питання фіскальної децентралізації та вплив фінансової реформи та розвиток громади та людини в ній. Нагадаємо, що внаслідок реформи місцеві громади отримають 60% податку на доходи фізичних осіб та акцизний збір.

– У 2015 році Міністерство фінансів очікує, що місцеві бюджети отримують близько 8,1 мільйонів гривень акцизного податку, – повідомляє експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Як привернути увагу і не зіпсувати карму?
Від сесії запитань-відповідей та дискусії з питань децентралізації журналісти перейшли до практичної журналістської майстерні. Разом з журналісткою Анною Безулик журналісти обласних та районних ЗМІ визначали критерії характеристики аудиторії через емоції, вчилися створювати «бек-граунд» для матеріалів про добровільне об’єднання громад та подавати історії через героя та особистісний підхід.

– Один з цікавих, сучасних підходів дослідження аудиторії – це підхід через емоції. Згідно досліджень 2012 року уся наша цільова аудиторія поділяється на 6 великих груп. 15% – активні, 21% – амбіційні, 16% – допитливі, 23% – сентиментальні, 13% – комунікабельні, 12% – безтурботні. Якою б раціональною людина не була, але врешті-решт вона все одно керується емоціями. Тож варто орієнтуватися на те, якими емоціями живе ваша аудиторія і, відповідно, яка інформація буде для неї затребувана. Проте, не варто «розпорошуватися», адже, маючи сильну конкуренцію, ви охопите максимум дві аудиторії, тож варто зосереджуватись на незаповнених нішах, – пояснила присутнім журналістам Анна Безулик.

Анна Безулик та Андрій Худик розповіли черкаським журналістам про децентралізацію

Анна Безулик порадила журналістам створювати матеріали про децентралізацію, йдучи через конкретні історії місцевих жителів та використовувати історичний бек-граунд (реформи через які уже пройшли конкретні родини). Якщо люди порівнюють децентралізацію з колективізацією – покажіть відмінності цих реформ та відмінність командно-адміністративної системи від ринкової економіки, – підсумувала журналістка.
Нагадаємо, що завтра 28 травня на сесії Черкаської обласної ради відбудеться розгляд пропозицій до перспективного плану формування територій громад Черкаської області. Питаннями інформування щодо питань об’єднання громад на Черкащині займається Черкаський офіс реформ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x