Самолікування: не нашкодь собі

Самолікування: не нашкодь собі

Які наслідки можна спровокувати нехтуванням походу до лікаря

Сьогодні візит до лікаря — це витрата часу і грошей. Багато хто з нас, відчувши нездужання, воліють забігти в аптеку, закупити популярні ліки і вжити їх, сподіваючись, що тепер в організмі все стане на свої місця. Проте лікарі стверджують, що, займаючись самолікуванням, людина приглушає симптоми і запускає хворобу.
Але проблема самолікування відома не тільки нашим лікарям. Так, у США аспірин вживають із будь-якого приводу. Всесвітня організація охорони здоров’я розробляє програми з грамотного самолікування. У нашій же країні цього немає. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

То коли ж лікування варто довірити лікарям, а коли можна впоратися з хворобою самостійно?
Усе залежить від характеру і ступеня захворюваності. Наприклад, якщо у вас прихопило серце, то необхідно відразу випити нітрогліцерин, валідол чи корвалол, які мають бути в кожній домашній аптечці. Але якщо серце вас турбує регулярно, тоді консультація лікаря-кардіолога вкрай необхідна. Вам зроблять ехокардіографію, УЗД серця, а потім лікар призначить спеціальне лікування.
У разі хронічного захворювання нирок і сечового міхура цілком доцільні підтримуючі заходи з боку хворого. З цією метою корисно вживати настоянки з брусницею і журавлиною. Однак ніколи не застосовуйте без консультації з лікарем почуті десь рецепти для «розчинення» каменів. Камінець, що виходить із нирок, може перекрити сечовід і викликати гостру ниркову недостатність.
Звичайно, це не говорить про те, що самостійно геть нічого не можна вживати, а відразу бігти в лікарню. Адже бувають екстрені випадки, коли першу медичну допомогу треба надати невідкладно.

Сучасна фармакологія пропонує безліч засобів, якими можна скористатися, щоби полегшити свій стан. Але є ряд захворювань, лікування яких потрібно довіряти тільки лікарю:
– грип (він може супроводжуватися безліччю ускладнень),
– ангіна (серед найнебезпечніших її ускладнень — ураження серця, нирок та інших органів),
– дифтерія,
– інфекційний мононуклеоз,
– скарлатина та ін.

У чому ж полягають основні небезпеки самолікування?
1. Використання застарілих препаратів.
Коли самолікуванням займаються літні люди, то вони, грубо кажучи, лікують усе касторкою. Або ж йодом чи аспірином. У такому разі відсутній диференційований підхід, а хвороба «адаптується» до одноманітного самолікування, тому воно перестає допомагати. Виходить, що ви даремно труїте свій організм.
2. Небезпечне комбінування ліків.
Часто при самолікуванні ми комбінуємо ліки на власний розсуд: від кашлю, нежитю, жарознижувальні і т.п. Це також небезпечно, бо ми не знаємо принципи сумісності цих препаратів і навіть не уявляємо, які небезпечні хімічні реакції можуть відбуватися в нашому організмі.
3. Побічні ефекти.
Як мінімум, це алергічні реакції. Не маючи достатніх знань із хімії та медичної освіти, ми не можемо передбачити, як той чи інший медикамент вплине на організм. Пам’ятайте: чим більше сильнодіючим є препарат, тим більше в нього побічних ефектів!
4. Лікарська залежність.
Щоб викликати залежність від фармацевтичних продуктів, зовсім не обов’язково зловживати якимись психотропними препаратами. Досить лише «переїсти» пігулок від головного болю й на додачу до мігрені заробити собі ще один головний біль — абузусний. Або ж упродовж тривалого часу закапувати в ніс судинозвужувальні препарати. Судини швидко до них звикають і вимагають усе більшої й більшої «дози».
5. Відсутність адекватного лікування хвороби, яка поступово запускається, набуваючи нових і серйозніших форм.
Так, безладне вживання антибіотиків стимулює відбір нових стійких штамів. Наступного разу, якщо в такого пацієнта виникне серйозне інфекційне захворювання, вилікувати його буде дуже важко.
Погодьтеся, все це досить вагомі приводи, аби в разі виникнення проблем зі здоров’ям поспішати не в аптеку по непотрібні, а то й, можливо, небезпечні для вас ліки, а передусім звернутися до фахівця.

Коментар лікаря
Навіть звичайну простуду не варто лікувати самостійно
Володимир Казмірук, головний позаштатний терапевт управління охорони здоров’я Черкаської ОДА:

— Самолікування — одна з найпоширеніших проблем, із якою стикаються лікарі.
Часто люди купують ліки за рекомендацією друзів, знайомих чи родичів. А їхнє безконтрольне вживання призводить до багатьох серйозних наслідків. Навіть, здавалось би, найменш шкідливі препарати при безконтрольному їхньому вживанні можуть завдавати такої шкоди, як, наприклад, набряк гортані Квінке, що призводить до задухи, або ж спричиняє проблеми шлунково-кишкового тракту, анафілактичний шок.

При звичайній застуді краще проконсультуватися з лікарем, який визначить, чи підходить цей препарат саме вам.
Лікарі змушені постійно застерігати людей від самостійного вибору медичних препаратів. Фахівці ж перед тим, як призначити щось, завжди орієнтуються на свій досвід, на клінічні особливості препарату, його можливі побічні дії й застерігають хворого.
Кожна людина може за бажання зайти на сайт Державного експертного центру при Міністерстві охорони здоров’я України. Там можна заповнити певну форму і відіслати запит стосовно того чи іншого медичного препарату. І кваліфіковані фахівці нададуть вам усю необхідну інформацію, а також визначать, наскільки цей препарат доцільний у кожному конкретному випадку. Адже не слід забувати, що в наш час є чимало підробок, а цей сайт дасть змогу людині уникнути омани.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x