Всі пожежні автомобілі черкаських лісівників обладнані системами GPS-контролю

Всі пожежні автомобілі черкаських лісівників обладнані системами GPS-контролю

2 червня начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко доповідав на координаційній нараді в Черкаській обласній державній адміністрації про заходи щодо запобігання виникнення лісових та торф`яних пожеж у пожежонебезпечний період в області.

Олександр Миколайович повідомив, що для виконання Розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 1.04.2014 №72 «Про заходи щодо запобігання виникнення лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області на 2014-2016 роки» існує чітка взаємодія лісової охорони, підрозділів управління ДСНС в області, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відповідних організацій і установ. Це відображено в комплексних планах, інструкціях, оперативно-мобілізаційних планах залучення людей і техніки на випадок гасіння лісових пожеж, які розроблені лісівниками і затверджені всіма районними державними адміністраціями.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Для захисту лісів від пожеж в лісгоспах функціонують 26 лісових пожежних станцій, 31 пожежний автомобіль, 1 пожежний трактор (на базі Т-150), 25 мотопомп, 4 пожежних модулі (на базі автомобіля УАЗ), 50 тракторів з плугами, 316 ранцевих вогнегасників. Влаштовано 1200 км нових та проведено догляд за 3,3 тисячами км існуючих мінералізованих смуг. В 5-ти лісгоспах, в яких переважають хвойні насадження, функціонують 13 телевізійних систем спостереження, п’ять з них встановлено в цьому році. Розміщено майже 400 одиниць наглядної агітації (білборди, панно та інше). В лісництвах сформовані пункти накопичення пожежного інвентарю на випадок гасіння великих лісових пожеж (лопати, граблі, сокири, відра, ранцеві вогнегасники, мотопомпи).

Для проведення спеціальних рейдів щодо забезпечення пожежної безпеки в лісах утворено спеціалізовані групи з представників державної лісової охорони та управління МВС України в області. До проведення рейдів залучаються представники засобів масової інформації. Ведеться постійне патрулювання лісових масивів працівниками державної лісової охорони.

З метою забезпечення проїзду пожежної техніки до недоступних ділянок лісу, в минулому році створено та відремонтовано 40 кілометрів доріг лісогосподарського та протипожежного призначення.

Забезпечено дієвий радіозв’язок як між лісгоспами та управлінням, так і з пожежними автомашинами. Всі пожежні автомобілі та патрульні авто обладнані системами GPS-контролю. В сукупності із запровадженою системою діють електронні карти, за допомогою яких черговий по управлінню або лісгоспу може прослідкувати в будь-який час місцезнаходження техніки і швидко її залучити у випадку потреби.

Сьогодні лісівники Черкащини максимально створюють всі умови для відпочинку населення. В лісах області функціонують близько 100-та рекреаційних пунктів. Зазвичай рекреаційні пункти розміщуються в найбільш відвідуваних місцевими жителями ділянках лісу, або ж, найчастіше, вздовж автомагістралей для перепочинку подорожуючих. Робота щодо створення рекреаційних пунктів триває постійно, Такі заходи, в свою чергу, сприяють захисту лісу від можливих пожеж та від забруднення побутовими відходами, контролюванню та регулюванню масових перебувань населення в лісі.

За словами начальника управління, вжиті заходи дали змогу не допустити великих пожеж. З початку року зафіксовано 35 випадків загорання в лісах держлісгоспів на площі 14,75 га (середня площа пожежі 0,42 га), що свідчить про оперативне реагування підрозділів лісгоспів по гасінню лісових пожеж.

Державною лісовою охороною лісгоспів проведено 130 рейдів, виявлено 33 порушники правил пожежної безпеки в лісах, яких притягнуто до адміністративної відповідальності.

«Сьогодні йде багато нарікань з приводу того, що подекуди не можна потрапити до лісу. Хочу зазначити, що за європейською практикою під час пожежонебезпечного періоду взагалі діє заборона на заїзд транспортних засобів до лісів. Крім того, статистика свідчить, що 90% випадків лісових пожеж виникають з вини людей. Згідно розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації №72 від 1 квітня 2014 року, під час високого класу пожежної небезпеки діє заборона на відвідування населенням лісів області. Тому те, що ми перекриваємо лісові дороги, ставимо шлагбауми – це все для того, щоб зменшити ризики виникнення лісових пожеж. Ми закликаємо громадян не порушувати вимог пожежної безпеки у лісах, цим самим сприяти охороні та збереженню зелених насаджень області», – наголосив наприкінці виступу Олександр Дзюбенко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x