Як отримати пенсію по інвалідності. якщо працюєш в органах місцевого самоврядування? Якою буде пенсія по втраті годувальника, якщо він був посадовою особою?

Умови нарахування пенсії по інвалідності особам, що працюють в органах місцевого самоврядування та як призначають пенсію в разі втрати годувальника у зв’язку зі смертю посадової особи.

Про це на прохання «Нової Доби» розповідає Наталія Сергієнко, заступник начальника управління ПФУ в Черкаській області.

Призначення пенсій посадовим особам органів місцевого самоврядування регулює Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Для призначення таких пенсій передбачені певні вимоги. Це досягнення пенсійного віку після набуття чинності згаданого закону (04.07.2001), наявність статусу посадової особи органів місцевого самоврядування, а також належний стаж роботи в органах місцевого самоврядування та страховий стаж.
У стаж служби в органах місцевого самоврядування зараховують періоди роботи на посадах, на які поширюється дія зазначеного закону, і на посадах, стаж роботи на яких зараховують у стаж державної служби.

Посадовим особам органів місцевого самоврядування за певних умов призначають пенсію по інвалідності. Обов’язковою умовою її призначення є визнання особи в період перебування на службі в цих органах інвалідом I або II групи незалежно від причини інвалідності.

Пенсії по інвалідності призначають у розмірах, передбачених у законодавстві України про державну службу (60% від заробітку), після звільнення особами зі служби в органах місцевого самоврядування за наявності стажу служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше як 10 років та стажу, встановленого для призначення пенсії по інвалідності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У разі повернення зазначених осіб на службу в органи місцевого самоврядування чи на державну службу виплату пенсії відповідно до цього закону припиняють до звільнення з роботи або досягнення ними граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування чи на державній службі. У цей час вони мають право на одержання пенсії, призначеної на загальних підставах.

У разі смерті особи в період перебування на службі в органах місцевого самоврядування або в період одержання пенсії в порядку, передбаченому в цьому законі, непрацездатним членам сім’ї померлого, які були на його утриманні, призначають пенсію в разі втрати годувальника. При цьому дітям пенсію призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника. На одного члена сім’ї – у розмірі 70% від його заробітку, на двох і більше членів сім’ї – 90%. Однією з умов призначення цього виду пенсії є наявність у годувальника стажу служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше як 10 років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x