Черкаси – єдине місто, де проводять щеплення від вірусу папіломи

Черкаси – єдине місто, де проводять щеплення від вірусу папіломи

Черкаси – перше й поки єдине місто в Україні, що запровадило програму вакцинації дівчаток від вірусу папіломи людини. Лікарі кажуть, що щеплення запобігає виненкниння раку шийки матки. Перший етап цієї програми вже пройдено. Про його перші підсумки кореспондентові «Нової Доби» під час «круглого столу» розповіли черкаські й столичні медики.

В Україні щодня від раку шийки матки помирає шість жінок. Останнім часом захворювання поширюється, хоча й без того за поширеністю ця хвороба серед онкологічних поступається лише раку молочної залози.
У 2010 році була прийнята міська програма «Репродуктивне здоров’я».

– У цьому році вперше з міського бюджету виділені кошти, які були використані згодом для закупівлі вакцини, – розповідає Олег Стадник, директор департаменту охорони здоров’я Черкаського МВК. – Було вирішено вакцинувати дівчаток, які досягли 12-річного віку. Таких у місті нараховується 1 200. Майже 600, тобто половина, батьків дали згоду на вакцинацію. На жаль, далі втілення програми дало збій. Справа в тому, що повний комплекс вакцинації передбачає перше щеплення й через певний час – дві ревакцинації. Тоді це ефективно. Але деякі батьки, мабуть, збентежені пропагандою противників будь-яких щеплень, раптом відмовились від продовження. Добра справа загальмувала, і це нас хвилює.

Вірусом папіломи людини інфіковано понад 80 % населення. Тому уникнути інфікування з початком статевого життя майже неможливо. На щастя, не завжди інфікування означає, що жінка захворіє на рак шийки матки. Але в значної кількості черкащанок, що проходили обстеження у 2010 році, хвороба була виявлена на ІІІ-ІV стадії, коли лікарі вже майже безсилі. Було оглянуто 57 тисяч черкащанок, і в 3 184 випадках було діагностовано передраковий стан. А це надто високий відсоток. Зате вакцинація гарантує, що людина не буде інфікована взагалі.

– Цей рак страшний у першу чергу тим, що він, як кажуть лікарі, «німий», тобто, не болить, не тривожить, жодним чином не проявляється до тих пір, поки не сягне тих стадій, коли вже надто пізно. Ми маємо два шляхи профілактики цього страшного виду раку: або перестати жити статевим життям, перестати розмножуватись природнім шляхом, або вакцинуватися. Перший шлях, зрозуміло, не годиться. Альтернативи вакцинації просто немає, – говорить Федір Лапій, кандидат медичних наук, головний дитячий імунолог м. Києва. – Вчені довго шукали різних шляхів, щоб запобігати раку шийки матки. Завдяки масовим обстеженням, впровадженню РАР-тесту й іншим заходам вдавалося знизити поширеність хвороби на третину, але зупинити її лікарі не могли. Нарешті у 2008 році була вручена Нобелівська премія тим вченим, які довели, що збудником цього онкозахворювання є вірус папіломи людини (ВПЛ) і що від нього можна ефективно вакцинуватися.

Відтоді, свідчать медики, у країнах, уряди яких вміють рахувати гроші, стали масово впроваджувати ці щеплення. Адже вакцинування, хоч і досить вартісне, все одно у кілька разів дешевше, ніж лікування. Втрати, які понесе бюджет країни від того, що його працездатне населення буде хворіти і можливо, навіть помре (тобто замість наповнювати бюджет своєю працею, буде його спустошувати), набагато більші, ніж витрати на вакцинування.

– На жаль, останнім часом у нашій країні активізувалися противники щеплень, які поширюють розповіді про їхню шкідливість і навіть небезпеку. Я, як лікар, що брав участь у розслідуванні усіх випадків смерті пацієнта після вакцинації, можу поклястися чим завгодно: жодного випадку, коли причиною смерті дитини було щеплення, за останні 10 років в Україні не було, – наголошує Федір Лапій. – Так, було, що смерть збігалася у часі з періодом щеплення, але це не означає, що щеплення було причиною. Наведу яскравий приклад, щоправда, не український, щоб не образити нічиїх почуттів. У Великій Британії був випадок, коли 14-річна дівчинка померла на третій день після щеплення. Про це написали всі британські газети! Але через кілька днів про цю жахливу сенсацію всі забули. І шкода. Бо коли патологоанатом зробив розтин, усі побачили величезну пухлину, розташовану поруч з легенями і серцем дитини. Саме вона, а зовсім не щеплення, стала причиною загибелі дівчинки.

Вірус папіломи має до 30 різновидів, і лише два з них викликають рак шийки матки. До речі, треба зауважити, що чоловікам цей вірус також небезпечний, бо викликає рак пеніса, ануса, тобто органів промежини, просто ці захворювання не так поширені, тому й говорять переважно про жінок.

– Рак шийки матки – дуже підступний, – ще раз підкреслює Віктор Парамонов, головний лікар Черкаського обласного онкодиспасеру. – На сто випадків виявленого захворювання, на жаль, тільки 5,3 % тих, хто вилікувався повністю, без наслідків для здоров’я. Це єдиний рак, коли ІІ стадія вважається умовно-операбельною, і хоча хвороба нібито незапущена, але прогнози на життя пацієнтки невтішні. Тому дуже добре, що наші медики зосередили увагу не на пошуку пігулки, яка вилікує, а на пошук шляху, як не захворіти, як усунути саму причину хвороби.

Поки про результати щеплення дівчаток у Черкасах говорити надто рано. Світові дослідження підтверджують, що ефективність вакцини триває понад 10 років. Значить, дівчатка, щеплені в 12, будуть убезпечені від інфікування вірусом папіломи як мінімум до 22 років, тобто, саме в тому віці, в якому більшість починає статеве життя і на який припадає пік інфікування ВПЛ.

– Це в жодному разі ніякі не експерименти над дітьми, як дехто намагається це зобразити. У Великій Британії, успішній і розвиненій країні, такі програми діють понад 20 років, їхня ефективність вже доведена часом, – говорить Інна Кімлик, головний дитячий імунолог Черкаської області. – Ми можемо тільки радіти тому, що в нас є така можливість стати на рівень стандартів здоров’я розвинених країн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x