На Черкащині майже триста офіційних учасників АТО

На Черкащині майже триста офіційних учасників АТО

Все більше українців — хто за призовом, а хто добровольцем — поповнюють лави захисників Вітчизни та вирушають в зону антитерористичної операції на схід України. Про те, як же держава дбає про соціальний захист цих людей та їхніх сімей, розповідає директор департаменту соціального захисту Черкаської облдержадміністрації Русланом Чикалом.

— На Черкащині, — розповів Руслан Олександрович, — діє недавно затверджена рішенням сесії обласної ради комплексна програма соціального та медичного забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки. Спеціалісти вклали в цей документ шість розділів, намагаючись врахувати потреби цієї категорії людей. Це соціальний захист, медичне обслуговування, сприяння працевлаштуванню, освіта, культурно-мистецькі заходи та патріотичне виховання молодого покоління. Цим документом, Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Указом Президента України «Про додаткові заходи соціального захисту учасників АТО», положення якого розроблені за участі Кабінету Міністрів України, місцевих державних адміністрацій, СБУ та Генпрокуратури, а також іншими урядовими рішеннями й користуємося в повсякденній практиці, дбаючи про долі та благополуччя учасників Антитерористичної операції. Згідно з законодавством, статус учасника бойових дій передбачає понад 20 різновидів пільг, серед яких пільги на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, придбання палива, отримання разової грошової допомоги до 5 травня, санаторно-курортне лікування, захист прав на працю, право на першочергове отримання житла тощо.

— Відомо, що часом важко зробити певні узагальнення, адже дані щодо кількості атовців у силу низки обставин бувають неточними. На які дані опираються соціальні служби?
— Дані про захисників беремо з достовірних джерел. Станом на початок червня статус учасника бойових дій в області отримали 298 учасників АТО. 13 осіб отримали статус інваліда війни, 112 особам встановлено статус члена сім’ї загиблого ветерана війни, видані відповідні посвідчення та надаються пільги, гарантовані державою. В області, за даними органів соціального захисту, загинуло 85 учасників АТО. 78 сім’ям загиблих вже виплачено одноразову матеріальну допомогу з обласного бюджету у розмірі 50 тисяч гривень.

— Часто, йдучи на фронт, військовий чи доброволець залишає вдома сім’ю, якій важко прожити без допомоги годувальника. Страждають і підприємства, віддаючи на боротьбу з тероризмом кращих спеціалістів. Яка допомога надається в цих ситуаціях?

— Особливу увагу на регіональному рівні приділяємо соціальній підтримці поранених та сім’ям загиблих при виконанні службового обов’язку в ході АТО. Так, члени сімей військовослужбовців, які загинули внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних в ході антитерористичної операції, мають право на встановлення статусу особи, на яку поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». За рахунок коштів обласного бюджету, в рамках комплексної програми «Турбота» на 2014-2020 роки, вже надано матеріальну допомогу 106-ом членам сімей учасників АТО на загальну суму 53 тисячі гривень. Станом на 3 червня компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на службу за призовом під час мобілізації на особливий період, становить 7,3 млн. грн.

— Держава пообіцяла учасникам АТО надати земельні ділянки. Але є серед воїнів, їхніх сімей і ті, хто потребує житла.

— Так, учасникам АТО видано 644 дозволи на розробку проектів землеустрою на загальну площу 702,49 га. Чотири сім’ї загиблих учасників АТО вже забезпечені власним житлом. Дві квартири придбані коштом держбюджету, по одній — коштом обласного бюджету та Монастирищенського районного бюджету.

— Чи знаходять своє місце в суспільстві ті воїни, які повернулися з АТО?
— З початку проведення демобілізації центри зайнятості області працевлаштували 5 осіб, 85-ом призначено виплату допомоги з безробіття, 6-ом особам забезпечено тимчасову зайнятість, 4 особи проходять професійне навчання за направленням служби зайнятості. Щоб люди не поневірялися в чергах до кабінетів чиновників, фахівці облдержадміністрації розробили інформаційний порадник для учасників АТО й членів їхніх сімей. Інформаційні матеріали будуть розтиражовані загальним накладом 2 500 примірників. У збірнику — роз’яснення щодо отримання статусу учасника бойових дій та пільг і допомог, передбачених військовим та членам їх родин; перелік законодавчих актів, що регулюють процес надання державних гарантій учасникам антитерористичної операції та їх сім’ям. Тут же вказані номери контактних телефонів, за якими можна отримати детальні роз’яснення про види допомоги та місця їх отримання.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x