Черкаським акторам нема за що жити

Черкаським акторам нема за що жити

Мистецько-фінансовий конфлікт розгорівся в Черкасах. У суботу актори обласного драматичного театру під час вистави вимагали грошей. Причому своїх – зароблених. Затримка по зарплаті триває вже місяць і працівникам театру, мовляв, немає за що жити. На сьогодні борг становить більше півмільйона гривень. Крім драмтеатру, ще в 4 обласних культурно-мистецьких закладах працівникам вчасно не виплачують кошти. Поки що лише актори драмтеатру стали на захист своїх прав.

Суботній показ вистави «Назар Стодоля» запам’ятається надовго. І глядачам, і самим акторам. Уперше зі сцени люди мистецтва розказали про свої проблеми. Перепросивши в містян, заявили, що вже не мають сил грати.

Наталя Вігран, заслужена артистка, актриса Черкаського драмтеатру: «Кажуть, талант має бути голодним. Але ж крутиться голова на сцені. Голосів не вистачає для співу».

Олександр Гуменний, актор Черкаського драмтеатру: «Уже 16 днів наші діти практично голодні. Нам доводиться брати кредити. А банки не питають, чи можемо ми виплатити кредити, чи ні».

Акторам із серпня постійно затримують зарплату. Але цього разу вже місяць їхні родини – без засобів для існування. У відчаї ініціативна група звернулася до директора Володимира Осипова.

Володимир Осипов, директор Черкаського драмтеатру: «Я дізнався про наміри ініціативної групи зупинити виставу за 3 години перед нею. Я зібрав трупу, ми обговорили ситуацію».

Директору не вдалося переконати колектив мовчати на сцені про негаразди.

Володимир Осипов, директор Черкаського драмтеатру: «Не нормально, але ситуація не настільки критична, щоби робити подібні заяви».

В обласному управлінні культури збентежені таким випадком. Начальник управління Наталія Джура повідомила 5 обласним закладам культури, серед яких і драмтеатр, про розрахунок із зарплати до 24 грудня.

Наталія Джура, начальник управління культури Черкаської ОДА: «Це питання вирішуємо. І те, що до 24-25 грудня зарплату дадуть, знали всі керівники. Недопрацював директор закладу».

Проблеми з виплатами працівникам культури через механізм нарахування коштів, пояснюють в управлінні. Драмтеатр, облкіно, філармонія, ляльковий театр та об’єднання художніх колективів – госпрозрахункові заклади. На утримання мають дотацію, яка в казначействі проходить не як основна виплата. Тому не першочергова.

Наталія Джура, начальник управління культури Черкаської ОДА: «Головне – казначейство проплачує основні статті. Як мені пояснили в Нацбанку, перш за все платіжки потраплять із основними кодами, основними кодами під зарплату».
Чиновниця пообіцяла, що до кінця тижня актори отримають свої кровні. Працівники драмтеатру сподіваються, що їм вистачить сил зіграти всі вистави повноцінно та не доведеться ще раз звертатися до глядача.
Наразі в ситуацію втрутилася прокуратура.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x