Переобладнали авто – сплатіть акциз

Переобладнали авто – сплатіть акциз

Власники ввезених в Україну вантажних транспортних засобів, що переобладнуються у легкові підакцизні автомобілі, обов’язково подають декларацію акцизного податку!

Відповідно до п.п. 212.1.14. п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України платником акцизного податку є власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок.

Контроль за правильністю обчислення і своєчасністю сплати до бюджету податку з підакцизних товарів (продукції), що виробляються на території України, здійснюється контролюючими органами (п. 224.1 ст. 224 Податкового кодексу України).

При цьому ст. 36 гл. 6 Митного кодексу України визначено, що країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених вказаним Кодексом.

Суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов’язань (п. 217.1 ст. 217 Податкового кодексу України).

В свою чергу датою виникнення податкових зобов’язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, у легковий автомобіль, який відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху. У цьому випадку акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу (п. 216.11 ст. 216 Податкового кодексу України).

При цьому платники акцизного податку при зверненні до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль зобов’язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення (п.п. 222.2.4 п. 222.2 ст. 222 Податкового кодексу України ).

Таким чином, контроль за правильністю обчислення і своєчасністю сплати до бюджету податку особами – власниками ввезених на митну територію України вантажних транспортних засобів, що переобладнуються у легкові автомобілі, здійснюється контролюючими органами (ДПІ) за місцем реєстрації платника податку.

При цьому платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених або переобладнаних на митній території України подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому ст. 46 Податкового кодексу України (п. 223.2 ст. 223 ПКУ).

Форма декларації з акцизного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550 (Наказ № 14).

Декларація з акцизного податку складається та подається особами, визначеними ст. 212 розд. VI ПКУ як платники акцизного податку. Платники заповнюють та подають розділи та додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов’язання із сплати акцизного податку, про що робиться відповідна відмітка у колонці «Ознака подачі» на останньому аркуші Декларації (п. 2 розд. І Наказу № 14).

Так, у разі сплати акцизного податку власником ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок, заповненню підлягає загальна частина Декларації та розділ Г «Податкові зобов’язання з автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів (включаючи мопеди), велосипедів з допоміжним мотором, з колясками або без них, моторних транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, моторних транспортних засобів для перевезення вантажів».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x